Zprávy

Ford se v roce 2015 vrátil na pozici nejprodávanější značky užitkových automobilů

Modernizovaná a rozšířená řada užitkových modelů Ford Transit si připisuje další úspěch.

V roce 2015 se Ford po 18 letech znovu stal nejprodávanější značkou užitkových vozů na evropském trhu. Došlo k tomu symbolicky v roce, kdy Transit oslavil „padesátiny“.
 
Evropští zákazníci si v roce 2015 pořídili více než 280 000 užitkových vozů Ford. * V meziročním srovnání to představuje navýšení o 23 procent. Ke vzestupu ze sedmé příčky prodejních statistik na první během 3 let přispěly čtyři nové modely řady Transit – Transit, Transit Custom, Transit Connect a Transit Courier. Celkem se jich v roce 2015 prodalo 233 000, tedy o 46 000 více než v roce předcházejícím.
 
Současně i Ford Ranger předstihl konkurenční modely a stal se nejprodávanějším pick-upem v Evropě. Výsledek 27 300 prodaných kusů představuje oproti roku 2014 zlepšení o 27 procent.
 
„Ford mohutně zainvestoval do vývoje nových užitkových automobilů, které jsou robustní i hospodárné a nabízejí nejmodernější asistenční technologie jako adaptivní tempomat nebo upozornění na vyjetí z pruhu,“ řekl Roelant de Waard, viceprezident Ford of Europe pro marketing, prodej a služby. „Ford má aktuálně nejmladší řadu užitkových modelů v Evropě a letos uvedeme na trh zcela nové motory pro Transit a Transit Custom, ale také nový Ranger.“
 
Podle nedávné studie jsou užitkové automobily stále významnější součástí evropské ekonomiky. Jejich využití stoupá díky rozvoji nakupování po internetu i zásluhou nově zakládaných živností v oborech jako malířství-natěračství nebo instalatérství. Tradičními uživateli dodávek jsou rovněž firmy a podnikatelé ve stavebnictví, inženýrských sítích a samozřejmě také v dopravě zboží i osob.
 
V roce 2015 dosáhl Ford na evropském trhu užitkových automobilů podílu 12,6 procent, což je o 1,2 procentního bodu více než v roce 2014. Na první pozici nahradil Volkswagen. Již 50 let v nepřetržité řadě je Ford nejprodávanější značkou užitkových vozů ve Velké Británii a loni byl jedničkou také v Dánsku, Maďarsku, Irsku a Turecku. 
 
Všechny čtyři modely nové řady Transit si v loňském roce připsaly významný nárůst prodaných kusů. „Velký“ Transit byl se 73 000 prodanými vozy nejrychleji rostoucím modelem ve své třídě, meziročně si polepšil o 20 procent. V růstu pokračoval rovněž menší Transit Custom, jehož odbyt se v roce 2015 zvýšil o 18 procent, na 99 700 kusů.
 
Transit Connect zaznamenal 43 900 prodaných vozů, což představuje zlepšení o 22 procent ve srovnání s rokem 2014. Nejmenší model řady Transit, nový Transit Courier, si ve svém prvním roce na trhu připsal 16 500 prodaných kusů v Evropě a dalších 22 800 v Turecku.

Přečtěte si také

Back to top button