Letecká doprava

Aerolinky Etihad zvýšily podíl v Air Berlin na více než 29 %

Letecká společnost Etihad Airways zvyšuje svůj podíl v druhých největších německých aerolinkách Air Berlin na 29,21 procenta z dosavadních 2,99 procenta.

Etihad se tak stane největším samostatným akcionářem Air Berlin. Navýšení podílu je součástí plánu na strategickou spolupráci mezi oběma aerolinkami. Vyplývá to z prohlášení, které dnes zveřejnila společnost Air Berlin. Aerolinky Etihad finančně podporuje vláda emirátu Abú Zabí. Spolupráce mezi oběma společnostmi zahrnuje dohodu o sdílení kódů, což znamená, že přepravci si navzájem prodávají letenky na své spoje. Celkem tak budou společnosti nabízet lety do 239 destinací v 77 zemích a Air Berlin přesune své operace na Blízkém východě z Dubaje do Abú Zabí. Etihad bude mít rovněž dva členy v představenstvu německých aerolinek. 
    
Etihad také slíbil poskytnout Air Berlin v příštích pěti letech půjčku až 255 milionů USD (pět miliard Kč). Air Berlin odhaduje, že spolupráce přinese v letošním roce firmě úspory v objemu 35 milionů až 40 milionů eur (887,7 milionu až jedna miliarda Kč), napsaly agentury AP a Reuters. Air Berlin dodala, že má stále v plánu připojit se na jaře příštího roku k letecké alianci Oneworld. Členy aliance jsou American Airlines, British Airways, Iberia, Finnair, Japan Airlines či australské Qantas. 
    
Aerolinie Etihad vznikly před sedmi lety. V současnosti mají přes 30 aliančních partnerů. Mezi nimi jsou od letošního roku i České aerolinie, které spolu s Etihad nabízejí společné dálkové lety přes Abú Zabí. Velkými akcionáři Air Berlin jsou v současnosti turecká skupina ESAS Holding a největší evropská cestovní kancelář TUI Travel. Oba akcionáři podle prohlášení s navýšením podílu souhlasí. Německé aerolinky se potýkají se ztrátou, která je již přiměla zrušit neziskové trasy či objednávky na nová letadla. Dluh firmy na konci září stoupl na 644 milionů eur z 489 milionů na konci loňska. Etihad díky spolupráci s Air Berlin bude moci nabízet spoje i do německého hlavního města. O povolení letů do Berlína se již roky snaží konkurenční dubajské aerolinky Emirates. Etihad nyní nabízí lety do Frankfurtu, Mnichova a Düsseldorfu.
 

Přečtěte si také

Back to top button