Letecká doprava

Boeing výrazně překonal Airbus v počtu nových objednávek

Evropský výrobce letadel Airbus od počátku letošního roku výrazně zaostává v prodeji letadel za americkým konkurentem Boeing.

Airbus za první dva měsíce roku získal nové objednávky na 97 letadel, zatímco Boeing na 387 letadel. Obě společnosti pak dodaly odběratelům shodně 84 letadel. Boeing plánuje v letošním roce poprvé po šesti letech získat více objednávek na letadla než evropský Airbus. 
    
Airbusu se loni podařilo získat podíl na celkovém počtu nových objednávek 64 procent, hlavně díky novému, úspornějšímu modelu A320neo. Boeing zaostal s podobnou verzí modelu za Airbusem o zhruba rok, a loňský rok byl tak pro něj slabší. V letošním roce však čeká vysoký zájem o svůj model 737 MAX, který je konkurentem A320neo, a věří, že mu pomůže Airbus v nových objednávkách překonat. Údaje za první dva měsíce roku to potvrzují. 
    
Po započtení zrušených objednávek čistý počet objednávek Airbusu činil 91. Čistý počet objednávek u Boeingu činil 385, napsala agentura Reuters. Airbus překonal Boeing v prodeji v deseti z posledních 11 let. Od roku 2003 také dodal více letadel odběratelům. Airbus loni získal 1419 objednávek, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví. Boeing přijal 805 objednávek na nová letadla.
 

Přečtěte si také

Back to top button