Letecká doprava

České aerolinie dosáhly za tři čtvrtletí zisk 374 milionů Kč

Českým aeroliniím (ČSA) se po roce od přijetí tvrdého ozdravného plánu daří.

Národní dopravce, který je od jara tohoto roku většinově soukromým, dosáhl za tři čtvrtletí 2015 zisk 374 milionů Kč. Loni za stejné období skončilo jeho hospodaření se ztrátou 225 milionů Kč. Ještě důležitější je provozní výsledek, který letos dosáhl přebytek 208 milionů Kč. Před rokem na přepravě cestujících a zboží předělali ČSA za tři čtvrtletí 220 milionů Kč. Informuje o tom portál deníku E15.
 
Společnosti se vydařila především letní sezóna. Její výsledky jsou mezi evropskými leteckými dopravci pokládáno za klíčové pro přežití zimy. S letošním létem spojoval další osud ČSA jejich spolumajitel Jiří Šimáně.
 
Od ledna do konce dubna totiž společnost nahromadila ztrátu 100 milionů Kč. Do výsledku se začátkem roku promítl i prodej dvou starých nepoužívaných boeingů. To byl zřejmě poslední mimořádný příjem firmy. Žádný další majetek k prodeji již nemá.
 
Vedení společnosti se s projevy nadšení z obratu nespěchá. „ČSA potvrdily obrat v hospodaření. Očekáváme provozní zisk i kladný hospodářský výsledek za celý rok 2015,“ uvedl předseda představenstva Jozef Sinčák. Celoroční plán počítá s provozním ziskem 36 milionů Kč.
 
Právě po nástupu Sinčáka loni v září prošly ČSA ozdravnou kúrou. Zmenšily flotilu na současných 16 letadel, došlo ke snížení platů a zanikly ztrátové linky. Východní orientaci vystřídalo zaměření na západní Evropu.
 
Největšími akcionáři ČSA jsou Korean Air a Travel Service. Státu v nich patří 20-% podíl.

Přečtěte si také

Back to top button