Letecká doprava

Emirates Group oznamuje 26. rok po sobě v zisku

SpolečnostEmirates Group dnes oznámila 26. rok po sobě v zisku.

Společnost zaznamenala rozsáhlý růst a zakončila rok v silném postavení navzdory konkurenčním tlakům a celosvětovému hospodářskému prostředí, které se zotavuje jen velmi pomalu. Ve finančním roce, který byl zakončen 31. března 2014, byla také zaznamenána nebývalá úroveň investic napříč celou společností Emirates Group, pokračující expanze po celém světě a dosažení nových milníků v kapacitě.  
 
Dnes ve své výroční zprávě 2013-14  Emirates Group oznámila dosažení zisku 4,1 miliard AED (1,1 miliard USD), což představuje o 32 % více ve srovnání s předchozím rokem. Tržby skupiny dosáhly 87,8 miliard AED (23,9 miliard USD), tedy zvýšení o 13 % proti výsledkům loňského roku. Hotovostní zůstatek společnosti je stále vysoký na úrovni 19 miliard AED (5,2 miliard USD).
 
“Dosažení 26. po sobě jdoucího roku v zisku ve finančním roce, který je rekordní co do zvýšení kapacity a s výraznými investicemi do podnikání napříč celou skupinou, je důkazem síly našich značek a našich zásad v podnikání,” řekl Jeho Výsost šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline a Group, „v průběhu období 2013-14 Group kolektivně investovala přes 22 miliard AED (6 miliard USD). Jedná se o vůbec nejvyšší částku v jednom finančním roce. Jsme si vědomi, že udržitelné a ziskové podnikání vyžaduje pokračovat ve vytváření hodnoty pro naše akcionáře, zákazníky, partnery a zaměstnance. K tomu potřebujeme nová efektivní letadla, kvalitní výrobky a služby a špičkové zázemí. Každý investovaný dirham byl pečlivě zvážen vůči krátkodobým i dlouhodobým cílům – aby zvýšil naše schopnosti, zlepšil naše produkty nebo rozšířil pole našeho podnikání.”  
 
Group také pokračovala v rozšiřování své zaměstnanecké základny a zvýšila počet zaměstnanců o 11 % na více než 75 000 osob reprezentujících více než 160 různých národností ve více než 80 pobočkách a společnostech. Tržby připadající na zaměstnance letecké společnosti se zvýšily o 4 % na 1,9 milionů AED (0,5 milionu USD).
 
“S naší silnou finanční bilancí a dosaženými výsledky, různorodým celosvětovým portfoliem a mezinárodním talentem do nového finančního roku vstupujeme s důvěrou a pevným zázemím předurčujícím pokračující ziskovost.,” řekl šejk Ahmed, “podnikání v dynamickém a vysoce konkurenčním prostředí znamená, že musíme zůstat flexibilní a pracovat ještě usilovněji, abychom splnili a předčili očekávání našich zákazníků. S pomocí našich 75 000 multikulturních zaměstnanců nepochybujeme, že budeme schopni vyžít příležitostí, které přinese nastávající rok.” Podobně jako v minulém finančním roce Group oznámila dividendu ve výši 1 miliardy AED (280 milionů USD) pro Investment Corporation of Dubai.
 
 
Výkony Emirates
V období 2013-14 Emirates zvýšily kapacitu o 5,9 miliard dispozičních tunokilometrů (ATKM), což představuje největší zvýšení kapacity v historii letecké společnosti v jednom roce. Na konci finančního roku celková kapacita letecké společnosti Emirates pro pasažéry a náklad dosáhla 46,8 miliard ATKM. Letecká společnost také zaznamenala nový rekord přes 1 milion blokových hodin, co se týče využití flotily letadel.
 
Společnost Emirates obdržela během roku 24 nových letadel, a to 16 letadel typu A380, šest typu Boeing 777-300ER a dva letouny Boeing 777F, které zvýšily celkový počet letadel ve flotile na 217. Letecká společnost zůstává největším světovým provozovatelem letounů Boeing 777 a A380 – oba typy patří mezi nejmodernější a nejefektivnější trysková letadla na obloze.
 
S dodávkou nových letadel aerolinky začaly létat do devíti nových destinací, konkrétně do Bostonu, Clarku, Konakry, Hanedy, Kábulu, Kyjeva, Sialkotu, Stockholmu a Taipei. Zahájeny byly také lety mezi Milánem a New Yorkem. Tržby Emirates poprvé překonaly 80 miliard AED. Nový rekord celkem činí 82,6 miliard AED (22,5 miliard USD). Průměrná cena leteckého paliva sice zůstala vysoká, ale byla mírně nižší ve srovnání s předchozím rokem a podpořila zlepšení celkového hospodářského výsledku Emirates. Účet Emirates za letecké palivo se v posledním roce zvýšil o 10 % a dosáhl 30,7 miliard AED (8,4 miliard USD). Celkové provozní náklady se zvýšily o 12 % v porovnání se zvýšením tržeb o 13 % ve finančním roce 2012-13.
 
Letecká společnost se úspěšně vypořádala se zvýšeným konkurenčním tlakem napříč všemi trhy a zaznamenala zisk 3,3 miliardy AED (887 milionů USD). Oproti předchozímu roku se jedná  43% zvýšení a společnost také zvýšila ziskovou marži o 3,9 %. 
 
Emirates přepravily rekordních 44,5 milionů cestujících, tedy o 13 % více než v předchozím roce. Udržely si tak faktor obsazenosti sedadel na 79,4 %. Jedná se o téměř stejný výsledek jako v předchozím roce, a to navzdory zvýšení kapacity sedadel o 15 % dle kritéria měřícího dostupnost volných sedadel na kilometr (ASKMs). Tento výsledek poukazuje na silné přání spotřebitelů létat na palubách nejmodernějších letadel  Emirates. Výnosy z cestujících zůstaly stálé na 30,4 filsů (8,3 US centů) – tržba z pasažéra na kilometr (RPKM).
 
Emirates také zlepšily svoji obsazenost prémiových sedadel, a to navzdory přetrvávající hospodářské nejistotě a silné konkurenci na mnoha trzích.  Faktor obsazenosti prémiových a běžných sedadel pro vlajkový letoun   společnosti  - A380, ten překonal průměr flotily a podtrhnul oblíbenost prémiových služeb Emirates a letadla A380 mezi cestujícími.
 
Na palubě A380 společnosti Emirates letělo přes 18 mil. cestujících, přičemž v srpnu 2013 letecká společnost zaznamenala 5 let provozu tohoto letounu. V období 2013-14 Emirates začaly A380 obsluhovat lety do Barcelony, Brisbane, Londýna-Gatwick, Los Angeles, na Mauritius a do Curychu. Celkem se zvedl počet obsluhovaných destinací A380 na 27. Linka Emirates do Los Angeles představuje nejdelší let na světě obsluhovaný letounem A380.  Let celkem trvá 16 hodin a 20 minut.  
 
Zdravé finance a důvěru investorů ve společnost dokazuje i několik dalších faktů. Společnost zvýšila finance na celkových 12 miliard AED (3,3 miliard USD) prostřednictvím různých finančních struktur, zejména k zajištění pokračujícího rozšiřování letecké flotily. Dále osm z letadel, dodaných ve finančním roce, bylo financovaných prostřednictvím dvou korporátních dluhopisů, vydaných počátkem roku 2013, což zvýšilo financování na 6,4 miliard AED (1,8 miliard USD).
 
Mezi významné finanční milníky dosažené během roku patří vydání druhého certifikátu Zvýšené důvěry ve vybavení prostřednictvím pronajímatele, který se napojil na americký kapitálový trh pro financování čtyř  A380. Další větší mezník byl dosažen díky refinancování dvou A380 přes vůbec první dluhopis kapitálového trhu s plovoucí sazbou, zajištěný zárukou od COFACE (French Export Credit Agency). Emirates uzavřely finanční rok se zdravým peněžním tokem 12,7 miliard AED (3,4 miliar USD), vytvořeným z provozních činností.   
 
Tržby ze šesti regionů, ve kterých Emirates působí,i nadále vykazovaly dobré uzávěrky. Žádný region se nepodílel na celkových tržbách více než 30 %. Východní Asie a Australasie zůstaly s 23,8 miliardami AED (6,5 miliard USD) nejvíce přispívajícími regiony, ve srovnání s předchozím rokem se jedná o navýšení o více než 14 %. Tržby ze zemí v zálivu a na Blízkém východě se zvýšily o 17 % na 8,3 miliard AED (2,3 miliard USD) a tržby v Evropě narostly o 16 % na 23,4 miliard AED. V  případě posledních dvou regionů se pozitivně projevilo zahájení linek do nových destinací, jakož i navýšení frekvencí a kapacit pro tyto regiony.
Napříč zbytkem zeměkoule Emirates zaznamenaly výrazné zvýšení tržeb z Afriky, a to o 15 % na 7,7 miliard AED (2,1 miliard USD), z regionu Ameriky o 11 % na 9,2 miliard AED (2,5 miliard USD) a ze západní Asie a Indického oceánu s tržbami 8,3 miliard AED (2,3 miliard USD) 3% navýšení.
 
Společnost Emirates se také zaměřila na potřeby svých zákazníků a otevřela nový letištní salónek v Římě a vylepšila své salónky na pařížském letišti Charles De Gaulle, londýnském Gatwicku a v Bangkoku. Aerolinky rovněž oznámily plánované otevření nového kontaktního centra s celkem 300 pracovními místy v Budapešti s cílem podpořit budoucí růst a doplnit své kapacity v oblasti komunikace. Společnost pokračovala také v investicích do svých produktů na palubách letadel včetně instalace WiFi a “živé” TV.
 
První rok v provozu má za sebou nová letištní hala A v Dubaji určená pro rostoucí flotilu letounů A380. Hala se stala svědkem významného podílu cestujících. Celkem  37 % resp. 8,2 milionů pasažérů společnosti Emirates odlétajících z Dubaje se mohlo těšit z nejmodernějšího vybavení a rozměrných hal schopných obsloužit 27 000 letů.
 
Letecká společnost hledí vpřed a oznámila pět nových linek, které budou zahájeny v roce 2014-15 včetně linky do Abudži, Bruselu, Chicaga, Kana a Osla. Navzdory průmyslovému trendu byl finanční rok 2013-14 silný i pro nákladní divizi společnost Emirates SkyCargo, která poprvé zaznamenala tržby přes 3 miliardy USD. Celkem dosáhla tržeb v hodnotě 11,3 miliard AED (3,1 miliard USD). Ve srovnání s předchozím rokem se jedná o 9 % zvýšení. Společnost Emirates SkyCargo se podílí na celkových tržbách aerolinek 15 % a také hraje nedílnou úlohu v rozšiřování provozu celé společnosti.
 
Tonáž Emirates SkyCargo se výrazně zvýšila o 8 % a dosáhla výjimečného výsledku 2,3 milionů tun přepraveného carga na jinak mdlém a náročném trhu leteckých zásilek.  Tímto poukázala na schopnost růstu tržeb navzdory průmyslovému standardu. Tento rok se výnosy z nákladní dopravy na nákladový tunokilometr (FTKM) snížily o 1 %.
 
Na konci finančního roku se flotila nákladních letadel Emirates rozrostla na 12 letounů – 10 na provozní pronájem a 2 na hodinový pronájem. Destinace a volnočasové zařízení včetně hotelů společnostiEmirates zaznamenaly tržby 623 milionů AED (170 milionů USD), s impozantním zvýšením o 35 % proti předchozímu roku. Tento pozitivní vývoj byl podpořen prvním rokem provozu nejvyššího hotelu světa  JW Marriott Marquis Hotel v Dubaji. Druhá věž hotelu bude uvedena do plného provozu v tomto roce. 
 
Výkonnost dnata
Za 55 let svého provozu bylo období 2013-14  pro dnata  nejúspěšnějším, což bylo podpořeno silnými výsledky v předešlých letech. Dnata zvýšila své tržby na 7,6 miliard AED (2,1 miliard USD) se zvýšením o 14 % prostřednictvím organického růstu, jakož i strategických mezinárodních akvizic. Poprvé v historii se společnost dnata podílela na tržbách společnosti 50 %.
dnata také překonala rekordní zisk předchozího roku a dosáhla 829 milionů AED (226 mil. USD). 
 
V období 2013-14 dnata investovala do svých podnikatelských aktivit rekordních 850 milionů AED (232 milionů USD), čímž položila základy pro další růst.
Její klíčové investice zahrnují rozvoj dnata City – logistické centrum pro cargo o rozloze 8,1 hektarů u letiště London-Heathrow, skladové kapacity na sedmi letištích ve Velké Británii a rozšíření kapacity příjezdové plochy pro náklad k letadlům (Freight Gate) 3 na letišti v Dubaji.
 
Mezinárodní růst dnata pokračoval přidáním několika nových společností do jejího portfolia, včetně získání firmy Broadlex, poskytovatele služeb úklidu a čištění letadel v Austrálii, a Gold Medal Travel Group, jednoho z vedoucích distributorů produktů pro dálkové lety ve Velké Británii. Dnata získala rovněž Air Chefs v Itálii, když převzela zbývajících 50 % kapitálového podílu od Servair.
 
Tržby z letištních aktivit dnata  se výrazně zvýšily o 15 % a dosáhly 2,8 miliard AED (774 milionů USD) a i nadále představují nejvyšší příjmem dnata. Roční výkony byly ovlivněny především výrazným růstem aktivit ve Velké Británii a v Dubaji, zahrnující zahájení manipulačních činností v Dubai World Central, kde v říjnu začaly komerční lety a také díky dalším celosvětovým aktivitám dnata, včetně nových služeb od Broadlex. Dnata dnes obsluhuje 250 leteckých linek na 27 letištích v devíti zemích a je největším poskytovatelem pozemních služeb pro letouny A380 na světě.
 
Divizi dnata pro manipulaci s nákladem vzrostly tržby o 8 % na 1,2 miliard AED (318 milionů USD), a to díky zvýšeným objemům aktivit ve Velké Británii a zahájením dopravních služeb mezi oběma letišti v Dubaji. Dubai World Central nyní představuje 30 % činností dnata, co se týče manipulací s nákladem v Dubaji. 
 
Catering (stravování)  představuje v celkových tržbách dnata objem 1,8 miliard AED (478 milionů USD), což je 25% podíl. Objem stravování na palubách letadel se během roku zvýšil na více než 41 milionů jídel, což představuje výrazný nárůst (o 44 %), a to především díky konsolidovaným činnostem dnata v Itálii a růstu ve Velké Británii a   Austrálii. 
 
Tržby dnata divize cestovních služeb zaznamenaly výrazný růst o 22 % a dosáhly 662 milionů AED (180 milionů USD). To lze přičíst zejména růstu obchodu ve Velké Británii prostřednictvím Travel Republic a od března také díky nově integrované společnosti Gold Medal Travel Group. Obrat související s cestovními službami a měřený hodnotou čistých tržeb se zvýšil o 10 % na 5,9 miliard AED (1,6 miliard USD). 
 
V období 2013-14 se provozní náklady dnata zvýšily o 15 % na 6,7 miliard AED (1,8 miliard USD) a odrážely první měsíce začlenění nově získaných společností na  letištích, catering a cestovní služby. Podobně jako v předchozím roce zůstatek hotových peněz dnata ve výši 2,4 miliard AED (663 milionů USD) zůstává vysoký a podnikatelské aktivity dodaly v období 2013-14  1,1 miliardy AED (307 milionů USD) provozního peněžního toku. Celkový počet zaměstnanců dnata se zvýšil na 23 000. Jedná se o 14% růst, včetně zaměstnanců pracujících v nově získaných společnostech. Většina personálu dnata (60 %) má sídlo ve Spojených arabských emirátech. 
 

Přečtěte si také

Back to top button