Letecká doprava

Inaugurační let Emirates A380 přistál v Praze

Emirates se dnes stala první a jedinou aerolinkou, která začala provozovat největší osobní dopravní letadlo světa Airbus A380 na pravidelné denní lince do České republiky.

Kultovní letadlo Emirates A380 dnes v  Praze přivítali zástupci médií, významní hosté a tisíce leteckých nadšenců. Thierry Aucoc, senior viceprezident Emirates pro obchodní operace v Evropě a Ruské federaci, který přiletěl společně s dalšími zástupci Emirates na palubě inauguračního letu, řekl:
 
„S potěšením jsme dnes přiletěli do Prahy a jsme rádi, že toto krásné město můžeme přidat na seznam více než 40 destinací, do kterých s letadlem A380 létáme. Také nás těší, že ještě více posílíme vztahy s Českou republikou. Od spuštění linky mezi Prahou a naší centrálou v Dubaji bylo mezi oběma městy přepraveno více než 1,1 milionu pasažérů – jak turistů, tak obchodních cestujících,“ řekl.
 
„Rádi bychom poděkovali našim partnerům, letišti a místním úřadům za to, že nám umožnili s letadlem A380 přistát na Letišti Václava Havla. Budu mluvit za celý náš tým, když řeknu, že jsem potěšen možností začít nabízet našim českým zákazníkům ty nejlepší služby, jaké Emirates poskytuje. Těším se na spoustu dalších let spolupráce s Českou republikou,“ dodal.
 
Silná poptávka zákazníků po lince Praha-Dubaj udělala z Prahy klíčovou destinaci pro Emirates v Evropě, což vedlo k rozhodnutí nasadit na linku největší letadlo flotily Emirates. Čeští cestující si nyní mohou užít renomované služby v kombinaci s jednoduchým spojením s více než 150 destinacemi Emirates po celém světě, a to pouze s jedním přestupem v Dubaji. Na palubě tohoto jedinečného letadla se mohou čeští cestovatelé vydat nejen do Dubaje, ale také do dalších oblíbených destinací jako jsou Bangkok, Hongkong, Tchaj-pej a Mauritius.
 
Emirates také prostřednictvím divize SkyCargo podporuje růst obchodu a export komodit jako jsou české sklo, elektronika a součástky pro automobilový průmysl. Ty putují z Letiště Václava Havla do celého světa.
 
Letadlo A380 je proslavené svojí efektivností, jelikož spaluje o 20 % méně paliva než konkurenční letadlo podobného typu. Na lince Praha-Dubaj pojme až 519 pasažérů ve třech cestovních třídách. Konkrétně nabídne 429 prostorných sedadel v ekonomické třídě na hlavní palubě, 76 plně polohovatelných sedadel v byznys třídě a 14 soukromých kabinek pro cestující první třídy na horní palubě. Cestující první třídy budou mít možnost využít palubní sprchy nebo se mohou spolu s pasažéry byznys třídy ve výšce 12 000 metrů nad zemí zabavit v kultovním palubním salonku. Obě tyto služby jsou na českém trhu unikátní.
 
„Díky pravidelnému nasazení A380 na linku Praha-Dubaj dochází k navýšení sedačkové kapacity o 44 % oproti typu B777-300ER, kterým společnost zajišťovala lety dosud. Cestující se mohou těšit na zvýšení komfortu na lince, která propojuje Prahu s širokou sítí destinací Emirates v Asii, Blízkém východě, v Africe i Austrálii,“ řekl Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu, a dodal: „Letiště Praha se snaží novým programem slevových pobídek motivovat dopravce k využívání větších letadel, což nám umožní mimo jiné efektivněji využít kapacity letiště. Pravidelné nasazení největšího dopravního letounu světa potvrzuje, že jsme v této snaze úspěšní.“
 
„Naše kultovní A380 představuje to nejlepší, co Emirates může svým pasažérům po celém světě nabídnout,” řekl ředitel společnosti Emirates pro Českou republiku Bořivoj Trejbal. „Po celých šest let se na lince Praha-Dubaj setkáváme se stálou poptávkou našich zákazníků a nasazení tohoto letadla na linku je nepochybným příkladem investice Emirates v České republice,” dodal.
 
Všichni pasažéři na palubě A380 si mohou užít proslulé služby Emirates, o které se stará palubní personál složený z více než 130 národností. Mezi renomovanými službami nechybí gurmánská kuchyně ani oceňovaný zábavní systém ice s digitálními širokoúhlými obrazovkami. Ten nabízí více než 2 500 kanálů s filmy, televizními programy, hudbou a podcasty. Cestující navíc mohou po celou dobu letu na palubě A380 zůstat ve spojení se svou rodinou, přáteli a obchodními partnery díky bezplatnému palubnímu wi-fi připojení k internetu. Pasažérům, kteří cestují první a byznys třídou, se Emirates postará o dopravu na letiště i z něj prostřednictvím služby chauffeur-drive. Stejně jako na všech ostatních letech Emirates, i na tomto mohou cestující využít nadstandardní povolené hmotnosti zavazadel – 30 kg v ekonomické třídě, 40 kg v byznys třídě a 50 kg v první třídě.
 
Linka Emirates Praha-Dubaj je provozována pod označením EK 139 ve směru z Dubaje do Prahy, přičemž z Dubaje odlétá v 9:05 a v Praze přistává ve 13:30. Zpáteční let pod označením EK 140 odlétá z Prahy v 15:55 a v Dubaji přistává ve 23:55.

Přečtěte si také

Back to top button