Letecká doprava

Letiště Brno letos přepravilo už půl milionu lidí, více než loni

Letiště Brno od začátku ledna do konce října přepravilo víc než 500.000 cestujících.

Je to více než za celý loňský rok, sdělil ČTK ředitel letiště Tomáš Plaček. Pro letiště v Tuřanech by to mohlo znamenat návrat k lepším časům, které skončily s příchodem krize před třemi lety. Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského by se letošní rok mohl stát co do počtu přepravených pasažérů rekordní. “Ke konci října bylo překročeno půl milionu cestujících. Do konce roku očekáváme kolem 530.000 lidí,“ řekl Plaček. 

    
Letiště loni přepravilo 396.589 lidí, což byl asi desetinový pokles oproti roku 2009. Tehdy přepravilo 440.850 lidí. Letišti dosud klesal počet přepravených cestujících kvůli hospodářské krizi už od roku 2008, kdy odbavilo 506.174 osob. Z brněnského letiště se momentálně ze zahraničních destinací létá do Londýna, Moskvy, Petrohradu a Říma. V půlce prosince by měla přibýt linka do Eindhovenu. Na zimní letový řád byla přerušena sezonní linka do španělského Alicante a spoj do italského Bergama. 

    
„Je to o poznání lepší výsledek než v minulém roce, stojí za ním zejména otevření nových linek nízkonákladových společností. Ty během letoška nebo koncem minulého roku jednak posílily linky do Londýna a zavedly také zcela nové linky do Bergama, Říma nebo Alicante,“ řekl ČTK analytik Moravanský, který se leteckou dopravou dlouhodobě zabývá. Podle něj letiště překročilo hranici půl milionu přepravených lidí jen jednou, a to právě v roce 2008. „Letošní rok má tak tedy našlápnuto k tomu, aby byl rekordní.

Se zpomalující evropskou ekonomikou však pro další roky již tak výrazný růst počtu cestujících neočekávám,“ dodal Moravanský. Letišti Brno v účetním období od května 2009 do dubna 2010 klesl čistý zisk o 3,7 procenta na 41,3 milionu Kč. Celkové výnosy klesly z 265,5 milionu na 254,7 milionu Kč.
 

Přečtěte si také

Back to top button