Motorismus

Americké automobilky budou vyrábět pickupy poháněné plynem

Americké automobilky Chrysler a General Motors se chystají vyrábět pickupy poháněné přírodním plynem. Hodlají tak naskočit na sílící vlnu zájmu o alternativy k benzinu.

Chrysler vozy poháněné plynem i benzinem začne nabízet od června a chtěl by jich letos na trh dodat nejméně 2000. General Motors takové automobily uvede na trh ve čtvrtém čtvrtletí. Informoval o tom deník The Wall Street Journal. Spojené státy mají velké zásoby přírodního plynu a oborová sdružení zastupující těžební průmysl vyzvala automobilky již v roce 2009, aby začaly vyrábět vozy poháněné stlačeným plynem. Chrysler, který se po nedávné hluboké krizi amerického automobilového průmyslu dostal pod kontrolu italské automobilky Fiat, na výzvu zareagoval. 
    
„Díky našemu partnerství s Fiatem vstupujeme na trh hodně rychle, abychom začali zkoušet, jakou má technologie stlačeného plynu budoucnost,“ řekl Fred Diaz z Chrysleru. Firma upraví na plyn své pickupy Ram 2500. Hodlá je prodávat firmám, jež zkoumají nová ložiska plynu. Jednou z nich je houstonská společnost Apache Corp., která si již tři roky upravuje svůj firemní vozový park na stlačený plyn sama. Znamená to pro ni ale zvýšené náklady. Společnost proto vítá rozhodnutí automobilek vyrábět takové vozy. Zároveň doufá, že to napomůže rozšíření plynu jako paliva na masovém trhu. „Jde o signál, že to výrobci mohou dělat a že za to dostanou zaplaceno,“ řekl manažer Apache Frank Chapel. 
    
General Motors hodlá s pohonem na plyn a na benzin dodávat vozy Chevrolet Silverado a GMC Sierra 2500. Samotnou úpravu na stlačený plyn pro ni bude provádět externí firma. Ford již nabízí soupravy pro úpravu automobilu na pohon plynem pro několik modelů již několik let. Ve třetím čtvrtletí do nabídky zahrne i velký pickup Ford 650. Největší překážkou pro širší nasazení aut poháněných plynem jsou ve Spojených státech čerpací stanice. Zatím je jich v zemi zhruba 400, brzy se to ale možná změní. Administrativa prezidenta Baracka Obamy totiž po letech prosazování elektromobilů začíná zaměřovat svou pozornost právě na plyn. 
   
 “Máme zásoby plynu, které nám mohou vydržet téměř 100 let,“ řekl šéf Bílého domu ve své lednové zprávě o stavu unie. „Moje vláda proto udělá vše, co bude v jejích silách, pro bezpečný rozvoj této energie. Odborníci věří, že by tak během příštích deseti let mohlo vzniknout přes 600.000 pracovních míst,“ dodal.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button