Motorismus

EK prý hodlá opět napadnout zákon o Volkswagenu u soudu

Evropská komise hodlá u Evropského soudního dvora znovu napadnout zákon, který pomáhá chránit německou automobilku Volkswagen před převzetím.

Její rozhodnutí bude oficiálně oznámeno ve čtvrtek. Uvedl to dnes premiér německé spolkové země Dolní Sasko David McAllister. Potvrdil tak dřívější informace agentury DPA. “Jsme toho názoru, že německé úřady neuvedly rozhodnutí soudu z roku 2007 plně do praxe. Budeme usilovat o to, aby soud vyměřil pokutu,“ píše se v podkladovém materiálu komise, který získala DPA. Německo bude podle této agentury pravděpodobně obviněno z porušení smlouvy o Evropské unii. 

    
Spor kolem zákona o Volkswagenu se táhne již řadu let. Hlavním problémem revidovaného zákona je zachování podmínky, že velká strategická rozhodnutí v automobilce musejí být schválena více než 80procentní většinou. Spolková země Dolní Sasko vlastní v automobilce více než 20 procent, což jí zaručuje právo veta při důležitých rozhodnutích v koncernu. Podle eurokomisaře Michela Barniera odporuje toto uspořádání duchu evropského vnitřního trhu. Právo veta pomohlo zabránit převzetí Volkswagenu německým výrobcem sportovních automobilů Porsche, napsala agentura DPA. 

    
Předpokládané právní kroky Evropské komise proti zákonu vzbuzují v Německu velký odpor. „Je skandální, že Evropská komise chce pokračovat ve svém čistě ideologicky odůvodněném tažení proti osvědčenému a s právem ladícímu zákonu o VW,“ řekl dnes například šéf nejsilnější německé opoziční strany SPD Sigmar Gabriel. Volkswagen, jehož součástí je česká Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.
 

Přečtěte si také

Back to top button