Motorismus

Německá prokuratura zažalovala tři manažery Porsche

Německá prokuratura zažalovala tři manažery společnosti Porsche kvůli úvěrovému podvodu souvisejícímu s dřívější snahou o převzetí Volkswagenu.

Jména obžalovaných prokuratura nezveřejnila. Neupřesnila ani, zda v podniku stále pracují. Podle zdroje agentury DPA je jedním z obžalovaných bývalý finanční ředitel Holger Härter. Obvinění manažeři podle prokuratury poskytli bankám falešné informace při jednáních o refinancování půjček v objemu deseti miliard eur (téměř 250 miliard Kč). Tyto informace se týkaly počtu opcí Porsche na nákup akcií Volkswagenu. 
    
Společnost Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužila. Podniky si proto poté vyměnily role, takže by se Porsche nakonec mělo stát součástí Volkswagenu. Fúze společností Volkswagen a Porsche se měla původně uskutečnit již v loňském roce. Volkswagen však v září ohlásil odložení fúze kvůli nevyřešeným právním otázkám a vyšetřování bývalých nejvyšších manažerů Porsche. 
    
Německý časopis Der Spiegel v lednu uvedl, že Volkswagen by mohl kompletně převzít Porsche v letošním roce. Volkswagen již v Porsche vlastní podíl 49,9 procenta. Koncern, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button