Motorismus

Světový trh automobilů letos vzroste na rekordních 75 milionů

Světový automobilový trh letos přes všechny těžkosti dosáhne nové rekordní velikosti a globální prodej se zvýší o čtyři procenta na zhruba 75 milionů osobních a lehkých užitkových vozů.

Podle britského listu Financial Times to předpověděly přední konzultační agentury automobilového sektoru IHS Automotive a LMC Automotive. Největším světovým výrobcem automobilů by se podle předpovědí měla letos poprvé stát německá skupina Volkswagen. Letošní expanze automobilového trhu byla mnohem pomalejší než v roce 2010, kdy trh rostl o více než deset procent díky prudkému oživení z propadu krizových let. Nejrychleji letos rostou trhy východní Evropy včetně Ruska a Turecka a trhy Jižní Ameriky. 
    
Odbyt automobilů na oživujícím americkém trhu letos stoupne o devět procent a růst zde bude rychlejší než v Číně, kde trh naopak zpomalí expanzi na pět procent. V Japonsku, kde produkci zasáhlo březnové zemětřesení s ničivou vlnou cunami, se prodej automobilů podle agentur propadne o více než 20 procent. IHS i LHC předpovídají, že skupina Volkswagen, k níž patří i česká Škoda Auto, se letos poprvé stane největším producentem automobilů. Předstihne tak zeštíhlenou americkou skupinu General Motors a japonskou Toyotu, kterou ochromily dopady přírodní katastrofy. Údaje ale nezahrnují čínskou produkci GM, s níž by Američané zůstali na prvním místě. Pro příští rok čekají agentury další pokračování růstu, a to stejným tempem jak letos. Na světovém trhu by se tak mělo prodat 78 milionů automobilů.
 

Přečtěte si také

Back to top button