Námořní a lodní doprava

ÚOHS zkoumá zakázku ŘVC na splavnění Vltavy

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zkoumá třísetmilionovou zakázku Ředitelství vodních cest (ŘVC) na splavnění Vltavy mezi Hněvkovicemi a Týnem nad Vltavou pro menší lodě.

Zjišťuje, jakým způsobem z původních 16 zájemců zbyly jen dvě soutěžící firmy. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Z pětice firem, které nejprve ŘVC vylosovalo, že mohou podat nabídku, byli podle MfD nakonec vyškrtáni tři soutěžící. Dva z nich přitom měli levnější nabídku, než je doporučený vítěz soutěže. Firmě Skanska, která podala nabídku o 39 milionů korun nižší než vítěz, se vyloučení z formálních důvodů nelíbilo. Obrátila se proto na ÚOHS. 
    
„Mohu potvrdit, že ve věci veřejné zakázky na Dokončení vodní cesty v úseku VD Hněvkovice – Týn nad Vltavou probíhá správní řízení,“ řekl deníku mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa. ŘVC soutěž nechtělo komentovat. „Do vydání konečného rozhodnutí ÚOHS se více k této zakázce nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí ŘVC Václav Straka. Komise po vyhodnocení smlouvy doporučila podepsat kontrakt se sdružením firem Metrostav a Betvar za 317 milionů korun.
    
Soutěž na splavnění Vltavy trvá déle než rok. Losování v březnu provedla společnost Allowance, která se specializuje na organizování soutěží ve veřejných zakázkách. Losování zúžilo počet soutěžících z 16 na pět. Do výběru se kromě Skansky dostal také Metrostav a s ním propojená firma Zakládání staveb. Ve hře byly ještě firmy Rovina a Viamont DSP. Kvůli chybám v soutěži ŘVC již musí Česko vracet téměř miliardu korun na dotaci na stavbu mostu u Kolína. Evropská komise totiž zjistila, že zakázka byla vypsána tak, že se do ní mohlo přihlásit jen jediné sdružení firem, napsala dnešní MfD.
 

Přečtěte si také

Back to top button