Zprávy

Reinhold Knödl: Vnímáme chuť podnikatelů nastartovat nový ekonomický růst

Société Générale Equipment Finance (SGEF) patří mezi největší leasingové společnosti na českém trhu.

Přestože letošní rok není pro české firmy a podnikatele zdaleka jednoduchý, dokázala růst v celé řadě segmentů. „Jsme připraveni financovat projekty našich klientů v různých průmyslových segmentech a neustále pro ně hledáme flexibilní řešení, která splní jejich očekávání. Zároveň se snažíme pružně reagovat na změny na tomto vysoce konkurenčním trhu,“ uvádí důvody úspěchu Reinhold Knödl, generální ředitel společnosti Société Générale Equipment Finance.
 
Mimo jiné poskytujete financování průmyslovým firmám, dopravcům i zemědělcům. V jakém segmentu se vám letos daří nejvíce?
Velkou radost mám zejména ze spolupráce s českými zemědělci. Díky velmi úspěšnému produktu AGROÚVĚR, který umožňuje zemědělcům financovat investice s minimálním úrokovým zatížením, se nám na konci června podařilo zdvojnásobit náš tržní podíl na  17 procent.
 
A co tradiční segment financování dopravní techniky?
Domácí dopravci podnikají v posledních letech na velmi složitém trhu a jsou v oblasti investic velmi opatrní. Fakt, že se podařilo naší společnosti potvrdit v pololetí letošního roku pozici jedničky na českém trhu v tomto segmentu, považuji za velký úspěch. Jen za prvních šest měsíců letošního roku poskytla Société Générale Equipment Finance v tomto segmentu financování v hodnotě 1,32 miliardy korun, což představuje necelých 20 % celého trhu.
 
Nedávno skončil Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Mají firmy chuť investovat, nebo se dívají do budoucnosti spíše s obavami?
V této ekonomicky nejisté době jsou podnikatelé samozřejmě ve zvažování investic opatrní. Vnímám ale velkou chuť řady klientů, se kterými jsem se v Brně setkal, rozvíjet své podnikání a špatné zkušenosti z nedávné doby využít ve svém strategickém investičním rozhodování. Naším úkolem je držet s nimi krok a podpořit je při vytváření další přidané hodnoty.
 
To je jistě výzva. Podnikli jste již nějaké konkrétní kroky nebo čekáte, jaký bude další vývoj na trhu?
Nemůžeme jen čekat, co přinesou příští měsíce, musíme být flexibilní a přemýšlet v dlouhodobém horizontu. Právě to byl jeden z důvodů, proč jsme v loňském roce vstoupili do užší spolupráce s Komerční bankou formou joint venture. S odstupem jednoho roku mohu říci, že to bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, jaké jsme mohli v této době udělat. Díky využití rozsáhlé obchodní sítě Komerční banky a jejího tržního potenciálu jsme posílili tržní pozici v našich cílových segmentech. Dobrým příkladem je již zmíněné financování zemědělské techniky. Do skupiny Komerční banky jsme přinesli know-how a zkušenosti s financováním založeném na tržní hodnotě předmětu (tzv. „asset backed financing“), což vidím jako velký přínos. Jako jedna finanční skupina tak dokážeme klientům nabídnout komplexní služby na profesionální úrovni.
 
Co nového nabídnete svým klientům?
Velký potenciál vnímám u malých a středních podniků, na které bychom se chtěli více zaměřit. V současné době prověřujeme spolu s Komerční bankou možnosti našeho dalšího uplatnění. Nezačínáme však od základu. Naše společnost má bohaté zkušenosti s poskytováním dotačních programů, které jsou pro tento sektor ekonomiky klíčové. Několik let například nabízíme výhodné financování ve spolupráci s Evropskou investiční bankou.  
 
Jaký vývoj ekonomiky a leasingového trhu očekáváte v příštím roce?
Analýzy skupiny Komerční banky hovoří aktuálně o velmi mírném růstu ekonomiky v roce 2013. Pevně věřím, že naši klienti včas rozpoznají ten správný okamžik pro realizaci investic a dočkáme se v příštím roce také mírného oživení leasingového trhu.
 
Société Générale Equipment Finance
Nabízí financování zejména pro investice do polygrafických, obráběcích, výrobních a stavebních strojů, zemědělské i lesnické techniky a prostředků pro hromadnou přepravu zboží a osob. Nabízí také financování v oblasti high-tech, která zahrnuje software, hardware, kancelářskou techniku a medicínské přístroje. Společnost má zkušenosti se strukturovaným financováním speciálních projektů, letecké techniky a nemovitostí. Société Générale Equipment Finance je členem finanční skupiny Komerční banky a skupiny Société Générale.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button