Silniční doprava

Dálniční známky budou dražší, rozhodla vláda

Vláda odsouhlasila návrh na zdražení dálničních známek.

Na tiskové konferenci po schůzi kabinetu to dnes řekl premiér Petr Nečas (ODS). Například cena ročního kuponu pro automobily s hmotností do 3,5 tuny se má zvýšit o 300 korun na 1500 korun. “Hlavním důvodem je potřeba dodatečných příjmů pro Státní fond dopravní infrastruktury,“ uvedl předseda vlády. Cena měsíčního kuponu se zvýší z 350 na 440 korun, desetidenní známka by zdražila z 250 na 310 Kč. Vláda od zdražení známek očekává zvýšení výběru za prodej kuponů o 750 milionů korun, které by šly na opravy silnic. 

    
Nová výše zpoplatnění dálnic se podle nedávného vyjádření ministra dopravy Pavla Dobeše nebude vymykat z evropského cenového průměru. Dražší roční dálniční známky jsou podle něj například v Rakousku za v přepočtu 1866 korun, ve Slovinsku za 2318 a v Maďarsku za 3900 korun. Dražší než v Česku je cesta po dálnici podle Dobeše i v zemích, kde se za projetí zpoplatněných úseků platí přímo. Ve Francii a v Itálii jsou dálnice průměrně zpoplatněny částkou 144 Kč za 100 kilometrů. 

    
V Česku se během loňského roku prodalo 4,7 milionu dálničních známek, za které stát utržil přes tři miliardy korun. Kromě časového zpoplatnění platí za projetí tuzemských dálnic a rychlostních silnic vozidla nad 3,5 tuny pomocí elektronického mýtného systému. Tento systém od řidičů kamionů a autobusů vybral zhruba 6,5 miliardy korun.
 

Přečtěte si také

Back to top button