Silniční doprava

Dopravci požadují odklad zvýšení mýtného pro kamiony

Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia požaduje odklad zvyšování mýtného pro kamiony do doby, než bude schválený návrh na zavedení množstevních slev pro dopravce.

Dopravci růst cen podmiňovali zavedením těchto slev, uvedl v tiskové zprávě mluvčí sdružení Martin Felix. Zvýšení sazeb za ujetý kilometr zhruba o čtvrtinu začátkem listopadu odsouhlasila vláda. Vyjádření ministerstva dopravy ČTK zjišťuje. Sazby mýtného se v Česku naposledy zvyšovaly začátkem letošního roku, kdy průměrná cena za ujetý kilometr vzrostla zhruba o čtvrtinu na pět korun za kilometr. Na tomto postupném zvyšování sazeb se ministerstvo dopravy dohodlo se sdružením Česmad Bohemia a nabídlo mu za ně kompenzace ve formě slevy na mýtném pro dopravce, kteří zpoplatněnou silniční síť užívají často. Navyšování mýtného bez současného zavedení slev považuje Česmad podle Felixe za porušení uzavřené dohody. 

    
Projednání poslaneckého návrhu zákona, který by tyto množstevní slevy zavedl, minulý týden pozastavil sněmovní hospodářský výbor, uvedl Felix. Spuštění systému slev tak podle něj nebude možné uskutečnit souběžně se zvýšením mýtného, ale protáhne se do poloviny příštího roku. Tehdy by mohl skončit legislativní proces obdobného návrhu ministerstva dopravy, který úřad prosazuje paralelně s poslaneckým návrhem. Slevy na mýtném by podle návrhu mohly u jednotlivých vozidel dosahovat maximálně 13 procent z celkové výše mýtných poplatků pro kamiony, které často využívají tuzemské dálnice. Čím více by dopravce po tuzemských dálnicích najezdil, tím vyšší slevu na mýtném by dostal. Od zvýšení mýtných poplatků ministerstvo dopravy předpokládá navýšení výběrů mýtného v příštím roce o 1,3 miliardy korun na celkem 9,5 miliardy korun. V letošním roce očekává výnos z mýtného zhruba kolem osmi miliard korun.
 

Přečtěte si také

Back to top button