Silniční doprava

Dopravu v Česku dál komplikuje sníh, blokuje silnice i železnice

Vytrvalé sněžení v Česku zastavilo dopravu na mnoha hlavních silničních tazích a neprůjezdné jsou desítky silnic nižších tříd. Kalamitní stav byl vyhlášen v kraji Vysočina, na Svitavsku, Prostějovsku, v Bruntále a Jablonci nad Nisou.

Dálnici D5 zablokovala hromadná nehoda pěti kamionů a srážka tří kamionů komplikovala i provoz na D2. Až do pátku bude uzavřen hraniční přechod v Harrachově a neprůjezdné jsou i přechody v Moravskoslezském kraji. Vlaky nejezdí na desítce tratí, někde nefunguje kvůli zavátým silnicím ani náhradní autobusová doprava. 
    
Na Vysočině byly kvůli hustému sněžení a silnému větru v posledních 24 hodinách uzavřeny čtyři desítky silnic. Na Žďársku byl tedy dnes v 07:30 vyhlášen kalamitní stav, který byl v poledne rozšířen na celý kraj. Vážná dopravní situace je zejména na silnici I/38 mezi Jihlavou a Znojmem, která je v obou směrech zcela neprůjezdná a je na ní odstaveno až 400 kamionů. Policie také uzavřela pro kamiony sjezdy z dálnice D1 na 112. kilometru v Pávově a 119. kilometru ve Velkém Beranově. 
 
Druhý stupeň kalamitního stavu, který silničáři vyhlásili ve středu večer kvůli tvořícím se sněhovým jazykům a závějím, trvá v okolí Konice a Protivanova na Prostějovsku. Dnes ráno tam bylo uzavřeno sedm silničních úseků, některé se silničářům podařilo během dne zprůjezdnit. Stále neprůjezdná je například silnice mezi Malým Hradiskem a Protivanovem a od Protivanova po hranice okresu a problémy jsou i na dalších místech Olomouckého kraje. Zprůjezdnit se ale podařilo již ráno rychlostní silnici R35 ve směru z Ostravy na Olomouc, která byla ve středu uzavřena kvůli sérii dopravních nehod.
    
Silničáři vyhlásili kalamitní stav i pro okres Svitavy v Pardubickém kraji. Příčinou je sněžení a hlavně kamiony odstavené na silnici I/35 z Litomyšle do Moravské Třebové v obou směrech. Silnice se však už během odpoledne začala uvolňovat. K vyhlášení kalamity přistoupilo i město Bruntál a třinecká radnice zase zakázala vjezd do města kamionům. V Moravskoslezském kraji jsou velké problémy také na silnici I/11 v Mostech u Jablunkova na Frýdecko-Místecku, na které uvízly na ní desítky aut. Částečně se ji podařilo zprůjezdnit až po 16:00. Pro nákladní auta je proto zcela uzavřen tamní hraniční přechod a také všechny ostatní přechody z kraje na Slovensko. Kamiony se do Česka nedostanou ani z Polska přes Český Těšín a ve Zlínském kraji byl zavřen přechod Horní Bečva – Makov na silnici I/35 na Slovensko. 
    
Pro nákladní dopravu je od půlnoci zavřený rovněž hraniční přechod do Polska na severu Čech v Harrachově. Neprůjezdný by měl být až do pátku. V regionu je stále uzavřena i řada dalších silnic, problémy jsou především v horských částech okresů Semily a Jablonec nad Nisou. V Jablonci nadále platí první kalamitní stupeň vyhlášený dnes ráno. Ve městě jen v noci napadlo dalších 24 centimetrů nového sněhu a sněží stále. Nejkritičtějším místem je ulice Generála Mrázka, kde se zatím jen částečně povedlo odklidit sníh. Na hřebenech Krkonoš zasypaly dnes ráno dvě laviny silnici do Horní Malé Úpy. Každá byla široká asi 40 metrů a vysoká čtyři metry. Silničáři, obec a místní skiareál na likvidaci lavin nasadili tři frézy a kolem 14:30 se podařilo prorazit jeden jízdní pruh. Laviny nikoho nezasypaly, v úseku mezi nimi ale uvázl autobus s několika lidmi. Provoz na silnici bude zřejmě omezený až do setmění. 
    
V Ústeckém kraji policie uzavřela pro nákladní auta sedmnáctikilometrový úsek mezi Chomutovem a Horou Svatého Šebestiána. Silnice tam překonává velké převýšení na hřeben Krušných hor. V Chodově uvázl kamion na železničním přejezdu křižujícím trať z Karlových Varů do Sokolova, ale naštěstí se včas podařilo zastavit přijíždějící osobní vlak. Dálnice D5 byla nedaleko Heřmanovy Huti na Plzeňsku zablokována osm hodin. Na 100. kilometru ve směru na Prahu se tam před 09:00 srazilo pět nákladních a dvě osobní auta. Dva z havarovaných kamionů se převrátily na bok. Jeden z nich převážel osobní automobily, které spadly na silnici. Při nehodě ale nebyl nikdo zraněn. Příčiny havárie policie vyšetřuje, podle silničářů je dálnice sjízdná, ačkoli je místy zledovatělá a krytá posypem. 
    
V noci na dnešek ztížila provoz hromadná nehoda kamionů i na D2. Na osmém kilometru ve směru na Břeclav se srazila tři nákladní auta už ve středu kolem 22:00, teprve po 01:00 byl zprovozněn jeden jízdní pruh a po 03:00 byla již dálnice průjezdná bez omezení. Sníh dnes také zastavil nebo zpozdil vlaky, a to asi na desítce tratí v Česku, včetně mezinárodního spojení na Slovensko přes Frýdecko-Místecko v úseku Návsí – Čadca, kde kvůli zavátým silnicím nejezdí ani náhradní autobusová doprava. Problémy se ale podle Českých drah objevují zejména na méně frekventovaných regionálních tratích. Mezi Kostelcem a Telčí na Jihlavsku uvízl ve sněhu osobní vlak, v němž ale naštěstí zrovna nebyli cestující. Doprava je tam přerušena a vázne i náhradní spojení po silnicích. Podobně je tomu ještě třeba mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Novým Městem na Moravě nebo mezi Bruntálem a Valšovem a Valšovem a Rýmařovem na Bruntálsku.
    
Podle předpovědí pořád hrozí až do pátečního rána v nižších polohách náledí. Cesty budou kluzké v celé ČR. Do pátku také napadne až 15 centimetrů sněhu. Kvůli oteplení pak o víkendu může padat sníh a rampouchy ze střech. Díky nynějšímu počasí ale ubývá smogu. V Moravskoslezském kraji byl dnes odvolán signál regulace, průměrné denní koncentrace polétavého prachu se zhruba po třech týdnech dostaly na většině měřicích stanicích pod limitní hodnoty. Meteorologové dnes po poledni odvolali také upozornění na možnost výskytu smogu pro Ústecký kraj. I v Olomouckém kraji poprvé po zhruba dvou týdnech klesly čtyřiadvacetihodinové koncentrace prachu pod limit ve všech sledovaných lokalitách.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button