Silniční doprava

Němcová doufá v dálniční propojení Vídně a Prahy do roku 2014

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes na setkání s vedením dolní komory rakouského parlamentu vyjádřila podle agentury APA naději, že do roku 2014 budou Vídeň a Praha propojeny dálnicí.

S předsedkyní rakouské Národní rady Barbarou Prammerovou se Němcová shodla i na pokračování spolupráce v parlamentní komisi pro jadernou energetiku. Prammerová podle APA především podtrhla pozitivní vývoj vzájemných hospodářských vztahů. Pro pokračování v této „úspěšné a uspokojivé cesty“ je však podle ní nutné vyřešit infrastrukturní otázky, především dopravní cesty. Němcová v této souvislosti vyjádřila naději, že do roku 2014 bude možné dojet z Prahy do Vídně jenom po dálnici. Kromě toho zdůraznila důležitost výstavby železničního spojení mezi oběma státy, uvedla APA. 
    
Na české straně je třeba vybudovat rychlostní silnici R52 z Brna do Mikulova a z rakouské strany dálnici A5. Dosud se hovořilo o pozdějších termínech propojení. Při dubnovém setkání dolnorakouského hejtmana Erwina Prölla a jihomoravského hejtmana Michala Haška český politik řekl, že poslední fáze prací na R52 by měly být dokončeny do roku 2018. Pröll zase prohlásil, že dálniční spojení mezi Vídní a hranicemi s ČR se otevře v roce 2016. 

Přečtěte si také

Němcová má na odpoledním programu své vídeňské návštěvy rovněž setkání s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a státním tajemníkem na ministerstvu zahraničí Wolfgangem Waldnerem. Ten chtěl poukázat především na bezpečnostní požadavky rakouského obyvatelstva ohledně jaderné energetiky. 
    
„Celkově dosud spolupráce v jaderné oblasti mezi Rakouskem a Českem probíhala dobře a transparentně. Požadujeme ale silnější zapojení Rakouska do rozhodovacího procesu kolem dostavby Temelína, zvláště pak veřejné slyšení v Rakousku v rámci posuzování vlivu na životní prostředí,“ řekl Waldner. Waldner rovněž zdůraznil, že Česká republika je pro Rakousko nejvýznamnějším obchodním partnerem mezi zeměmi střední a východní Evropy a čtvrtým celkově. Před Českem jsou z tohoto hlediska jen Německo, Itálie a Švýcarsko. Těsně za ním Čína.
 

Přečtěte si také

Back to top button