Silniční doprava

O parkování v Č. Budějovicích se bude starat dopravní podnik

Českobudějovičtí radní se rozhodli zrušit smlouvu se společností Vinci Park CZ a.s., která se v jihočeském krajském městě stará o provoz, údržbu a rozvoj systému parkování.

Smlouvu, která je podle radních pro město nevýhodná, uzavřelo bývalé vedení města v roce 2005, a to na deset let. Vypovězením tak radní riskují soudní spory. Od 1. dubna bude tyto služby zajišťovat dopravní podnik, jehož zřizovatelem je město. Novinářům to dnes řekl primátor Juraj Thoma (OPB). Vyjádření Vinci Park a.s. ČTK zjišťuje. 
    
„Loni Vinci Park prostřednictvím dceřiné společnosti Jihočeská parkovací s.r.o. vybral na parkovném přes 23 milionů korun, z toho město získalo 9,3 milionu korun,“ řekl ČTK radní Tomáš Bouzek (TOP 09). Desetiletou smlouvu podepsal tehdy ještě s pražskou akciovou společností Parking Praha primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL) v roce 2005. Společnost podle ní městu denně odvádí tržby z parkovného a následně z nich zpět fakturou obdrží 35 procent plus DPH. Z tržeb nad 13 milionů korun potom dostane dalších 15 procent plus DPH, tedy polovinu. 
    
Na území města je přes 580 parkovacích míst s automaty a 302 parkovacích míst pro abonenty a rezidenty. Parkování kontrolují pracovníci Jihočeské parkovací ve spolupráci s městskou policií. Třeba v roce 2010 řidičům namontovali ve více než 12.000 případech na kola „botičku “ za nesprávné parkování. Radní se 25. ledna původně rozhodli, že nevýhodnost smlouvy zmírní dodatkem. Do kasy města podle něj mělo přibýt devět milionů korun ročně, s čímž společnost Vinci podle radních souhlasila. Na středečním jednání ale rozhodli o vypovězení smlouvy, které dlouhodobě prosazoval radní a advokát Bouzek. 
    
Radní se podle něj rozhodli podstoupit i případná rizika soudních sporů vyplývající z vypovězení smlouvy. „I společnost Vinci Park se ale vystaví rizikům, protože v takovém sporu by se zkoumala i platnost smlouvy a my máme i argumenty pro vyslovení neplatnosti smlouvy od samého počátku, což by pro tu společnost znamenalo vracení bezdůvodného obohacení. Uvidíme, zda věc skončí smírčí cestou,“ řekl Bouzek novinářům. Měsíční výpovědní lhůta začne podle něj plynout od 1. března, od 1. dubna začne služby zajišťovat Dopravní podnik České Budějovice.
 

Přečtěte si také

Back to top button