Silniční doprava

Praha doplatí dopravnímu podniku 104 milionů korun za rok 2009

Hlavní město doplatí pražskému dopravnímu podniku 104 milionů korun za ztráty, které měl podnik v roce 2009.

Návrh schválili pražští zastupitelé. Pro návrh hlasovala koalice ODS a ČSSD a také opoziční zastupitelé za KSČM. Opoziční TOP 09 se před hlasováním vytažením karet z hlasovacího zařízení odhlásila s tím, že nebude jednat o žádném z bodů, který navrhuje náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). TOP 09 vadí, že Březina zůstává ve funkci i přesto, že byl obviněn z trestného činu.

    
Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) vykázal za rok 2009 ztrátu z provozu MHD ve výši zhruba 1,3 miliardy korun. Asi miliardu mu město loni přidělilo. Podle Prahy ale DPP dosud vůči městu uplatňuje pohledávku ve výši asi 372 milionů korun. Výši pohledávky potvrdilo i posouzení, které pro město vypracovala společnost Deloitte. 

„Je nutné říci, že dopravní podnik má k městu současně závazek z předfinancování několika investičních akcí, jako například rekonstrukcí tramvajových tratí, který činí zhruba 268 milionů. Po vzájemném započtení pohledávek a závazků tak zůstane městu závazek doplatit dopravnímu podniku necelých 104 milionů korun,“ uvedl už dříve Březina. Příčinou ztráty v roce 2009 byl podle Březiny propad tržeb vyvolaný poklesem poptávky po přepravě v důsledku ekonomické krize. Vliv mělo také zvýšení cen nafty a vyplácené odstupné při snižování počtu zaměstnanců DPP.
 

Přečtěte si také

Back to top button