Silniční doprava

Silničáři v Plzeňském kraji mají nové vozy za 31 milionů Kč

Silničáři v Plzeňském kraji začali jezdit se sedmi novými nákladními vozy za více než 30 milionů korun.

Auta určená pro celoroční využití, tedy zimní i letní údržbu, mají pomoci ušetřit provozní náklady. Obměna vozového parku byla nutná, mnoho aut už totiž už překročilo svou životnost, jezdila desítky let. Nová auta budou sloužit na Klatovsku, Domažlicku, severu i jihu Plzeňska a na Tachovsku. ČTK to řekl ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Stanislav Liška. 
    
„Jsou výkonnější, spolehlivější a úspornější. Myslím si, že se zlepší kvalita služeb, které v kraji poskytujeme,“ uvedl. Nová auta pomohou šetřit provozní náklady, protože jsou ekonomická i ekologická. Technicky jsou konstruována jako nosiče výměnných nástaveb. V zimě budou osazena sypacími nástavbami na chemický případně inertní posyp a sněhovými radlicemi. Pro letní údržbu se pak vybaví zařízením na výspravu silnic teplou obalovanou směsí. 
    
„Silničáři dodávkou nových vozidel pokračují podle nové koncepce s cílem snížit a zefektivnit strojní park; důraz se klade na univerzálnost techniky. Výhodou nových aut je také vyšší pracovní výkon, vysoká provozní spolehlivost a nižší provozní náklady,“ uvedl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD). 
    
Stroje za 31 milionů korun nakoupil kraj v soutěži, která trvala rok. Jeden vůz vyšel na téměř tři miliony korun, skoro milion stála nástavba. Podle Lišky letos nakoupí SÚS další nové vozy, na stroje bude mít 60 milionů korun, zhruba stejně jako loni.
 

Přečtěte si také

Back to top button