Silniční doprava

Speciální tým prověřil loni na Vysočině přes 7600 kamionů

Speciální tým Kamion, který policisté na Vysočině zřídili pro kontroly nákladních vozidel v únoru 2011, uskutečnil do konce roku 7610 kontrol.

Hlavně od zahraničních řidičů policisté vybrali na kaucích přes pět milionů korun. Proti roku 2010 se počet kontrol díky speciálnímu týmu zvýšil více než třikrát. Policisté letos chtějí častěji vážit kamiony a zřídit další kontrolní stanoviště. Novinářům to dnes řekl komisař dopravní policie Peter Halán. 
    
„Rozbor nehodovosti v roce 2010 ukázal, že přibližně u poloviny nehod figurovali řidiči nákladních aut,“ zdůvodnil Halán vznik speciálního týmu, v němž pracuje v sedmi skupinách 25 policistů. Loni mimo běžných kontrol uskutečnili policisté také 379 kontrolních vážení nákladních vozů, což je podle Halána vzhledem k intenzitě dopravy nedostačující. Policisté zatím nemají vlastní váhy, při kontrolách musejí spolupracovat s mobilními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. „Chceme koupit minimálně dvě přenosné váhy a počet měření násobně zvýšit,“ uvedl komisař. 
    
Jedna váha podle policistů stojí kolem 250.000 korun. Na jejich pořízení by měl přispět Kraj Vysočina. „Kraj tím přispěje ke zvýšení bezpečnosti i k ochraně svých investic. Jeden přetížený kamion totiž může na komunikaci způsobit stejnou škodu jako tisíce osobních vozidel,“ řekl Halán. Od roku 2007 podle něj kraj investoval do oprav a modernizace silnic kolem 5,5 miliardy korun. Policisté využívají ke kontrolám na území kraje 15 provizorních stanovišť, které však často nemají potřebné parametry.

Jsou třeba v obcích, kde nelze kontrolovat přepravu nebezpečných látek. V budoucnu by proto na území kraje měla vzniknout síť sedmi až deseti stálých kontrolních stanovišť. Jejich umístění by mělo odpovídat vedení páteřních komunikací. „Správným rozložením kontrolních uzlů by se částečně mohla eliminovat snaha některých dopravců vyhýbat se například dálnici D1 kvůli zimní výbavě nebo platbě mýtného,“ podotkl komisař, Náklady by podle něj mohly dosáhnou přibližně milionu korun. 
 

Přečtěte si také

Back to top button