Silniční doprava

Ústečané chtějí bojovat proti stavbě tunelů ve městě i soudně

Obyvatelé krajského města se obávají nového územního plánu, který chce vedení radnice schválit do konce letošního roku.

Plán počítá s výstavbou obchvatu města, jenž zahrnuje tři tunely o délce přes osm kilometrů a tři mosty. Pokud bude plán schválen, občanská iniciativa Stop tunelům se odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu. Novinářům to řekla Jana Komínová z iniciativy. Vyjádření magistrátu se ČTK dnes nepodařilo získat. 
    
Občané podle Komínové požadují odložení termínu schválení plánu, veřejnou debatu o dopravní koncepci, zadání nové koncepce a vzetí v úvahu připomínek obyvatel. Zdeněk Vašíček z Olšinek, které nyní správně patří pod krajské město, řekl, že krajním řešením by pro některé Ústečany bylo odtržení přidružených obcí od města. 
    
Lidem vadí, že nové silnice znehodnotí majetek občanů. Náměstek primátora Jan Řeřicha již dříve uvedl, že tunely a mosty nebudou v návrhu zakresleny jako veřejně prospěšná stavba, ale bude tam pro ně vymezena tzv. územní rezerva. „Což na věci nic nemění, hodnota dotčených nemovitostí se i v takovém případě sníží, omezí se možnost nakládání s nimi a drtivá většina bank nevezme do zástavy takovou nemovitost,“ řekl ČTK a Českému rozhlasu Petr Řehák z realitní kanceláře Reality Grand. 
    
Iniciativa také upozorňuje, že zadlužené město nemá na stavbu systému tunelů a mostů peníze. Náklady se podle sdružení odhadují na 30 až 50 miliard korun. Navíc díky dálnici D8 již byla kamionová doprava částečně odvedena mimo centrum a další úlevu by mělo přinést dokončení D8 v roce 2015. Otevřený dopis zastupitelům, kteří o návrhu územního plánu budou jednat 22. září, zaslali někteří podnikatelé. „Již vlastní schválení územního plánu zcela znehodnotí náš areál a je jedno, zda v něm obchvatný systém bude označen jako veřejně prospěšná stavba nebo územní rezerva,“ píše v dopise předseda představenstva společnosti Greif Luděk Masopust. 
    
Územní plán kritizuje také Ústecká muzejní a vlastivědná společnost, která varuje, že ve městě poznamenaném válečným bombardováním a poválečnými plošnými demolicemi hrozí zánik řady obytných domů a významných průmyslových areálů. Za návrh územního plánu již město podle iniciativy zaplatilo přes 30 milionů korun. „Návrh je nekvalitní, město by jej proto mělo reklamovat,“ uvedl Jan Kvapil z iniciativy. Řeřicha v minulosti uvedl, že by to znamenalo zdržení v procesu schvalování územního plánu, na který čekají třeba lidé, kteří chtějí stavět rodinný dům. Podle zákona musí obce schválit územní plány do roku 2015. 
    
Zástupci iniciativy, kteří mají k dispozici posudek na ústecké tunely od renomovaného architekta a urbanisty Ivana Lejčara, budou 21. září večer besedovat s občany na téma nového územního plánu. Následující den se budou domáhat vyjádření od zastupitelů.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button