Zprávy

Společnost Volvo Trucks spouští nový program dopravní bezpečnosti určený cyklistům

Společnost Volvo Trucks uvádí další iniciativu zaměřenou na podporu dopravní bezpečnosti pro zranitelné účastníky silničního provozu.

Program zařazený do nového celosvětové balíku školení s označením ‘Vidět a být viděn’ se zaměřuje speciálně na cyklisty ve věku od 12 let. ‘Vidět a být viděn’ navazuje na úspěšný vzdělávací program dopravní bezpečnosti Volvo pro mladší děti ‘Stop Look Wave’ (Zastav Podívej se Zamávej), aktivně používaný po celém světě.
 
„Cílem programu Vidět a být viděn (See and be seen), podobně jako programu Zastav Podívej se Zamávej, je zlepšit celkové povědomí o tom, jak mohou zranitelní účastníci silničního provozu komunikovat s řidiči nákladních vozidel v prostředí dopravy. Tentokrát se však zaměřujeme na cyklisty, děti i dospělé. S ohledem na rychlé tempo dnešní dopravy je klíčové, aby se co nejvíce lidí seznámilo s možnými riziky, a předešlo se tak nehodám i různým událostem,“ říká Carl Johan Almqvist, ředitel pro bezpečnost dopravy a produktů ze společnosti Volvo Trucks.
 
Jak vyplývá ze samotného názvu Vidět a být viděn, program se zaměřuje na to, jak důležité je sledovat okolní dopravu a snažit se zviditelnit pro řidiče nákladních vozidel, například pomocí očního kontaktu nebo snahou nejezdit příliš blízko u nákladních vozidel. 
 
„Chceme snížit rizika dopravních nehod, a tak naše nákladní vozidla vybavujeme stále chytřejšími bezpečnostními systémy a zároveň školíme řidiče v otázkách bezpečné jízdy. Jelikož však při většině dopravních nehod hraje klíčovou roli lidský faktor, je důležité zvyšovat povědomí o bezpečnosti u všech účastníků silničního provozu,“ vysvětluje Carl Johan Almqvist. 
 
Program Vidět a být viděn je koncipován tak, aby byl použitelný pro školní děti ve věku od 12 let, avšak je vhodný i pro organizace zaměřené na dopravní bezpečnost pracující s dospělými. Součástí balíčku školení jsou různé pomůcky pro vyučující, včetně prezentačních materiálů, filmů a praktických cvičení. Materiál byl vydán v angličtině a můžete si jej bezplatně stáhnout na stránkách http://www.volvotrucks.com/en-en/our-values/safety/see-and-be-seen.html

Přečtěte si také

Back to top button