Zprávy

Český Ford se prosazuje jako dodavatel sanitek

Společnost Ford Motor Company, s.r. o.se již několik let angažuje v obměně vozového parku využívaného v českém zdravotnictví. Nejatraktivnější nabídka českého Fordu se přitom týká tzv. „převozních sanitních vozů“.

V České republice momentálně jezdí odhadem mezi osmi sty až tisícem převozních sanitek, z nichž mnohé už jsou na hranici své životnosti – nebo dokonce i za ní. Jejich vlastníky jsou přitom nejen státem vlastněná zdravotnická zařízení, ale i soukromé podnikatelské subjekty; všichni se přitom snaží svůj vozový park pravidelněobměňovat. Ročně se tak v ČR registruje asi 200–250 nových sanitek.
 
Zvláštností České republiky je skutečnost, že značná část již provozovaných sanitek pochází od jediné značky, jež až dosud měla v tomto segmentu postavení téměř monopolní – a zdravotnická zařízení nebo kraje při nákupu nových vozů o jinémdodavateliani neuvažovaly. Všechno se však začalo měnit od roku 2013, kdy se na českém trhu objevil Ford Transit Custom. Ten se totiž proti svým předchůdcům vyznačuje výrazně zvýšeným jízdním komfortem, který je pro pacienty i posádku sanitky tak důležitý. Transit Customsevšak pyšníi několika dalšími benefity, díky nimž se z něho stává ideální kandidát k přestavbě na sanitku.Jeho skříň má totiž prakticky kolmé stěny, to ve srovnání s konkurencí znamená více vnitřního prostoru. Ford se navíc dodává i s vysokou střechou,což je pro sanitku další plus; není totiž nutné na karoserii domontovávat laminátové nástavby. O deset centimetrů kratší rozvor mu oproti konkurenci zase dává daleko lepší manévrovatelnost (při jízdě v městské zástavbě neocenitelná výhoda), aniž by to bylo na úkor vnitřního prostoru. K tomu je třeba přičíst i tradičně skvělé jízdní vlastnosti Fordu Transit Custom, jeho prověřenou robustnost a s tím spojené nízké provozní náklady. Tento údaj, často citovaný jako TCO (TotalCostsofOwnership – celkové provozní nákladyod nákupní ceny přes servis, spotřebu paliva, pneumatiky až k pojištění a zůstatkové hodnotě), je dnes při nákupu (nejen) sanitek často rozhodujícím parametrem. I zdravotnická zařízení si musejí počínat efektivně, a tak je logické, že se stále častěji rozhodují pro Ford, jehož TCO je výhodnější než u konkurence.
 
Také proto se během posledních dvou let Ford Transit Custom jako základ pro přestavbu na přepravní sanitky začal výrazně prosazovat – a přispěly k tomu ivýborné zkušenosti ze zemí, kde už vozy s modrým oválem ve znaku jako sanitky jezdí. V sousedním Německu například Bavorský červený kříž užívá 500 sanitních vozů na bázi modelu Ford Transit Custom, BritishNationalHealthService ve Velké Británii jich provozuje stejný počet, desítky sanitek Ford jezdí v jihoafrickém Johannesburgu atd. 
 
Od roku 2014 se proto obchodu s převozními sanitkami velmi intenzivně věnuje i český Ford. „Je to běh na dlouhou trať,” vysvětluje Petr Šimůnek, manažer užitkových vozů Ford Motor Company, s.r.o. „Jsme v průběžném kontaktu s většinou subjektů, které u nás sanitky provozují.Když jim učiníme nabídku, bývá zpočátku jejich vedení trochu nedůvěřivé, ale naše argumenty je velmi často přesvědčí, že Ford představuje zajímavou volbu. A když potom dojde i k předváděcí jízdě, není už další přesvědčování potřeba…. Jako první zareagovaly soukromé přepravní společnosti, např. pražské firmy AM Trans s.r.o. a AMBULANCE MEDITRANS s.r.o. – a to dalo významný signál i státním nemocnicím,” říká Petr Šimůnek.
 
Za loňský rok se tak v České republice prodalo kolem 70 převozních sanitek Ford a zájem o ně stále stoupá. Je to i proto, že Ford Transit Custom je na přestavbu perfektně připraven – přestavbářská firma totiž od Fordu dostává kompletní výkresovou dokumentaci (se všemi kotvícími body, výkresy Auto CAD, elektrickými schématy, tabulkami hmotností a jejich rozložení atd.), což vlastní přestavbu velice urychluje. Ford přitom spolupracuje se všemi šesti společnostmi zabývajícími se na území ČRstavbou sanitních vozů. Ty pak velmi oceňují skutečnost, že je český Ford technicky podporuje, takže např. firma KOV Velim má přestavby homologovány podle nejnovější normy ČSN 1789A2, proto zákazníkovi garantuje kvalitu a zejména bezpečnost každé provedené přestavby. Přestavbářské firmy FD Servis Praha, s.r.o. a KOV Velim zase zájemcům o převozní sanitky Ford mohou nabídnout další technickou lahůdku. Jde o vnitřní laminátové bezespárové panely, které s milimetrovou přesností kopírují vnitřní tvar skříně Fordu Transit Custom. Ty jsou zárukou snadné a velmi hygienické údržby interiéru sanitního vozu, což je proti konkurenci značná výhoda.
 
Největší dodávku sanitek v poslední době český Ford realizoval ve spolupráci se svým dealerem AUTO IN, s.r.o.a přestavbářem KOV Velim. Jednalo se o 16 převozních sanitních vozů pro severomoravské zdravotníky.
 
Sanitky budou zajišťovat přepravu pacientů pro Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, ale i ostatní zdravotnická zařízení v Karviné, Orlové, Havířově, Bohumíně, Českém Těšíně a přilehlých obcích. Nové sanitky nabízejí větší komfort, a tak umožní bezpečnější a pohodlnější transport pacientů.
Sanitky mají to nejmodernější vybavení, např. GPS pro aktuální sledování polohy vozu, nosítka umožňující polohování pacienta až v sedmi pozicích, přičemž naložení i vyložení převáženého zvládne jeden člověk, samostatné a nezávislé topení pro pacienty a jsou rovněž vybaveny klimatizací.
 
„Těší nás, že se naše převozní sanitky začínají v ČR tak výrazně prosazovat,“dodal Petr Šimůnek, manažer užitkových vozů českého Fordu. „V nejbližší době chceme naši nabídku rozšířit i o vozy rychlé zdravotnické pomoci postavené na bázi Fordu Transit 4×4.“

 

Přečtěte si také

Back to top button