Letecká doprava

Boeing v lednu předstihl Airbus v počtu nových objednávek

Americký výrobce letadel Boeing zahájil nový rok výrazně vyšším počtem objednávek než konkurenční evropský Airbus.

V lednu získal Boeing objednávky na 150 letadel a Airbus prodal 91 letadel. Boeing plánuje v letošním roce poprvé po šesti letech získat více objednávek na letadla než evropský Airbus. Airbus překonal Boeing v prodeji v deseti z posledních 11 let. Od roku 2003 také dodal více letadel odběratelům. Boeing dodal, že v lednu mu byly zrušeny dvě objednávky na letadla, Airbus neměl žádné zrušení objednávky. 
    
Loni podíl Airbusu na celkovém počtu nových objednávek činil 64 procent, hlavně díky novému modelu A320neo, který je modernizovanou verzí jeho nejprodávanějšího modelu A320 s úspornějším motorem. Boeing zaostal s podobnou verzí modelu za Airbusem o zhruba rok, a loňský rok byl tak pro něj slabší. V letošním roce však doufá v oživení díky modernizované verzi svého 737 a i Airbus připustil, že by mohl skončit až druhý. 
    
Boeing dodal odběratelům v lednu 38 letadel. Airbus o jeden letoun méně. Boeing očekává, že letos dodá odběratelům 585 až 600 letadel, loni to bylo 477 letadel. Airbus odhaduje, že se jeho dodávky letos zvýší na 570 letadel z loňských 534 letadel, napsala agentura Reuters. Airbus loni získal 1419 objednávek, což bylo vůbec nejvíc v historii letectví. Boeing přijal 805 objednávek na nová letadla.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button