Letecká doprava

Dodávky Embraeru loni klesly o 17 procent na 204 letadel

Třetí největší výrobce komerčních letadel na světě, brazilský Embraer, dodal loni odběratelům méně letadel.

Podíl na slabším výkonu mělo zemětřesení v Japonsku a slabý vývoj ekonomiky. Brazilská společnost dnes uvedla, že dodávky se loni snížily na 204 letadel z 246 letadel v roce 2010. Sama firma počítala s tím, že za loňský rok dodá odběratelům 220 letadel. Hodnota nevyřízených objednávek, které jsou měřítkem budoucích příjmů firmy, klesla na 15,4 miliardy USD (313,8 miliardy Kč) z 16 miliard na konci září. 
    
Firma General Electric musela loni kvůli zemětřesení v Japonsku přerušit výrobu leteckých motorů, protože neměla dostatek součástek z Japonska. To se podepsalo i na dodávkách letadel, napsala agentura Reuters. Embraer se specializuje na regionální komerční letadla pro 30 až 120 osob, tedy na oblast, ve které nepůsobí oba světoví lídři Boeing a Airbus. Ve výrobě těchto letadel je Embraer světovou jedničkou. Vyrábí také malé luxusní tryskáče, jež často vlastní a používají bohatí obchodníci nebo firmy. Jeho hlavním konkurentem je kanadský Bombardier. 
    
Boeing na počátku tohoto měsíce oznámil, že loni zvýšil dodávky o tři procenta na 477 letadel. Zaostal tak zřejmě za evropským Airbusem, který podle zdrojů z odvětví dodal odběratelům více než 530 letounů, což by byl nárůst o více než čtyři procenta.
 


Přečtěte si také

Back to top button