Letecká doprava

Job Air už nebude létat mezi Ostravou a Vídní

Letecká společnost Job Air – Central Connect Airlines (CCA), která sídlí na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku, nebude od 25. února létat z Ostravy do Vídně a zpět.

ČTK o tom dnes informoval obchodní ředitel CCA Petr Mück. Zadlužená firma provozovala linku šest let, na trase létala dvakrát denně. Ostravskému letišti tak zbudou pravidelné lety už jen do Prahy. Letiště patří Moravskoslezskému kraji. Hejtmanův náměstek Miroslav Novák řekl, že informace o ukončení linky je na pováženou o to víc, že kraj a letiště v minulých letech do jejího rozlétání investovaly 83 milionů korun. Zatímco jiným letištím v republice loni počty cestujících rostly, například v Brně nebo Karlových Varech překonávaly rekordy, v Mošnově cestujících o 2,3 procenta ubylo. 
    
„Situace je pro nás o to víc nepříjemná, že jsme se o přerušení linky Ostrava-Vídeň dozvěděli z médií, nikoliv přímo od jejího provozovatele. To nás staví do složité situace, kdy jsme neměli možnost včas oslovit jiné letecké společnosti, které by na tuto trasu mohly nastoupit,“ uvedl ředitel letiště Pavel Schneider. Vedení letiště okamžitě zahájilo jednání s potenciálními dopravci. „Dostal jsem informaci, že hned zítra(v pátek) jedou vyjednávat s jednou rakouskou společností, která má malý druh letadel, zda by byla ochotna a za jakých podmínek nastoupit na místo CCA,“ řekl k tomu Novák. 
    
Firma má u letiště milionové dluhy. „Společnost CCA na letištních poplatcích a dalších službách spojených s provozováním letadel dluží částku přes 20 milionů korun. Má uzavřeny splátkové kalendáře,“ řekl Novák s tím, že pokud by tyto kalendáře přestala firma plnit, byl by to důvod pro podání insolvenčního návrhu, insolvenčnímu řízení už společnost čelila dvakrát. Loni v říjnu návrh na něj podala britská firma Avia Special Limited, které Job Air údajně dlužila za nákup dvou leteckých motorů a jedné vrtule. Zhruba po týdnu soud insolvenční řízení zastavil, protože dlužník uhradil část závazku a navrhl splátkový kalendář. Letos v lednu podali podobný návrh ke Krajskému soudu v Ostravě zaměstnanci společnosti, kterým Job Air dlužila mzdy. Firma ale své závazky následně uhradila v plné výši a návrh byl stažen. 
    
CCA přeruší lety do Vídně od 25. února do konce zimní letové sezony. „Co se týká léta, budou další jednání. Rozhodnutí není definitivní, je jistá šance, že by se lety do Vídně obnovily,“ řekl Mück. Důvodem je podle něj aktuální situace firmy a potřeba posílit spolupráci s ČSA. “Linka z Ostravy do Vídně se za dobu své existence dostala na průměrnou vytíženost přes 60 procent, přesto je její ekonomika pod hranicí dlouhodobé udržitelnosti,“ uvedl Mück. Doplnil, že provoz na trati byl zahájen v listopadu 2005 a ročně na ní bylo přepraveno 12.000 až 15.000 cestujících. 
    
Schneider uvedl, že podle statistik letiště nejsou počty cestujících na trase Ostrava-Vídeň zanedbatelné. „Například vloni se vyšplhaly přes 20.000 cestujících, což je téměř na úrovni roku 2008, kdy letecká doprava ještě nebyla ovlivněna hospodářskou krizí,“ řekl. Zrušení linky podle něj zkomplikuje život hlavně cestujícím,jimž umožňovala spojení dál do Evropy. Mück uvedl, že od úterý společnost zvýšila počet letů mezi Ostravou a Prahou na čtyři denně. „Od 4. března bude pro potřeby ČSA nasazeno druhé letadlo na linkách Lublaň – Praha, Praha – Berlín a od začátku května by mělo být do provozu uvedeno třetí letadlo na linkách Praha – Hannover, Praha – Záhřeb a Praha – Poznaň,“ uvedl Mück. Zároveň podle něj padly plány na linku Vídeň – Sliač. Job Air v zimě přestala létat z Prahy do Poznaně.
 

Přečtěte si také

Back to top button