Letecká doprava

Letiště mohou používat tělesné skenery, ovšem za podmínek

Evropská komise dnes schválila pravidla, která letištím v Evropské unii umožňují využívat tělesné skenery kvůli bezpečnosti. Mohou je ale využívat jen za přísných podmínek.

Některé státy testovaly tyto skenery, které jsou schopny zobrazovat člověka jako nahou postavu, ač není možné poznat její tvář, po zmařeném teroristickém útoku z prosince 2009. Tehdy se útočník pokusil vyhodit do povětří letadlo na lince z Amsterodamu do Detroitu pomocí plastické výbušniny, kterou ukryl do spodního prádla. 

    
Dosud používání těchto skenerů v EU upravovala různá národní opatření a standardy, a to v omezené míře. Proto komise přišla s celounijními pravidly, která budou shodná pro všechna letiště. Povinné podmínky pro případné využívání těchto přístrojů se týkají například ochrany zdraví či základních práv občanů. Země EU a letiště skenery zavádět nemusejí. Pokud tak budou chtít učinit, budou muset splnit různé technické standardy. “Bezpečnostní skenery jsou cennou alternativou k existujícím kontrolním metodám,“ řekl eurokomisař pro dopravu Siim Kallas. Podle komise mohou přispět k tomu, aby se omezily zdlouhavé manuální prohlídky. 

    
Podmínky, které Brusel stanovil, zahrnují například to, že není možné obrázky skladovat. Lidé kontrolující zobrazení ze skenerů musejí být v odlišných místnostech, aby neviděli přímo lidi procházející skenery. Cestující musí být také informováni o tom, jak tento druh kontroly probíhá. Mohou také odmítnout skenery projít, takže by pak byli zkontrolováni jiným způsobem. Skenery testovalo či je využívá například Nizozemsko či Británie, ale zkoušely se i v dalších zemích.
 

Přečtěte si také

Back to top button