Motorismus

Evropské auto roku 2021 má český původ

Toyota Yaris čtvtré generace zvítězila v prestižní anketě evropské Auto roku 2021. Pro Yaris jde již o druhé vítězství v historii ankety, poprvé si titul odnesl hned po uvedení na trh v roce 2000. Zajímavostí je, že se toto auto bude od letošního roku vyrábět v České republice.

Letošního ročníku evropské soutěže Car of the year 2021 se zúčastnilo 29 automobilových novinek. Z nich odborná porota složená z šesti desítek renomovaných motoristických novinářů vybrala sedm finalistů. Vedle vítězného Yarisu zde byl ještě Citroën C4, Cupra Formentor, Fiat 500e, Land Rover Defender, Škoda Octavia a Volkswagen ID.3. České želíézko v ohni nakonec skončilo na pátém místě.

Čtvrtá generace Toyoty Yaris byla opět kompletně navržena v Evropě pro evropský trh. Nejbezpečnější vůz ve třídě malých automobilů se vyrábí ve francouzském Valenciennes a od letoška jeho produkce začne také v závodě Toyota Motor Manufacturing Czech ve středočeském Kolíně, kde se již vyrábí model Aygo.

Toyotu Yaris si loni v Česku pořídilo 2 398 zákazníků a stala se tak třetím nejprodávanějším modelem ve třídě malých vozů. Letos v lednu Toyota prodala v Česku již 120 kusů. V rámci Evropy se stal Yaris v lednu vůbec nejprodávanějším modelem na trhu s 18 tisíci prodanými kusy.

Toyota Yaris využívá jako první v segmentu novou podvozkovou platformu TNGA (Toyota New Global Architecture). V nabídce motorizací je nový tříválcový benzínový agregát 1,5 Dynamic Force o výkonu 121 koní a jeho hybridní provedení 1.5 Hybrid Dynamic Force s výkonem 116 koní, které poskytuje řidiči agilnější reakce, nárůst systémového výkonu o 15 % a snížení spotřeby o více než 20 %.

V interiéru zaujme nový Bi-nokulární přístrojový panel, vyhřívaný volant, inteligentní adaptivní tempomat, bezdrátová nabíječka na smartphone, head-up displej nebo poprvé u Toyoty centrální airbag. Součástí základní výbavy je také balíček bezpečnostních technologií Toyota Safety Sense.

Back to top button