Motorismus

Ford má kvůli drahým komoditám a ztrátám v Evropě nižší zisk

Americké automobilce Ford Motors klesl ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk v meziročním srovnání o 17 procent na 1,1 miliardy dolarů (21,1 miliardy Kč).

Zhoršená ziskovost byla výsledkem nepříznivých dopadů vysokých cen komodity a ztrát v Asii a v Evropě, sdělila dnes společnost. Zisk druhé největší americké automobilky v přepočtu na akcii se propadl o třetinu na 20 centů. Výsledek tak nenaplnil odhady analytiků, kteří v průměru počítali se ziskem 25 centů na akcii. Tržby se ale zvýšily zhruba o šest procent na 34,6 miliardy dolarů a překonaly odhady trhu. 
    
Čistý zisk činil 13,6 miliardy dolarů (asi 260,8 miliardy Kč), v něm byl ale zahrnut jednorázový zisk 12,4 miliardy dolarů vzniklý změnou daňového vyúčtování. O rok dříve čistý zisk dosáhl zhruba 190 milionů dolarů. S pomocí jednorázové účetní změny vytvořila druhá největší automobilka v USA celoroční čistý zisk 20,2 miliardy dolarů, což bylo maximum od roku 1998. Tržby se zvýšily o 12,7 procenta na 136,3 miliardy dolarů. 
    
Ztráty Fordu v Evropě, jejíž ekonomiku postihuje dluhová krize, se za čtvrté čtvrtletí zvýšily téměř čtyřnásobně na 190 milionů dolarů. V Asii firma utrpěla provozní ztrátu 83 milionů dolarů proti zisku 23 milionů USD před rokem a propad zde byl důsledkem odstavení produkce kvůli záplavám v Thajsku. V Jižní Americe se provozní zisk kvůli zostřené konkurenci snížil o 60 procent na 108 milionů USD. 

„Působilo na nás zhoršené vnější prostředí, které zasáhlo většinu oblastí mimo Severní Ameriku,“ řekl novinářům podle agentury Reuters generální ředitel Fordu Lewis Booth. „O něco větší, než jsme čekali, byl dopad vývoje cen komodit, směnných kurzů a záplav v Thajsku,“ dodal. Akcie Fordu před otevřením newyorské burzy oslabily o více než pět procent. Booth pro letošní rok čeká „mírnou ziskovost“ v Asii, pro Evropu však odhad neuvedl. Firma předpokládá, že její aktivity v Evropě bude dál oslabovat dluhová krize a úsporná opatření vlád.
 

Přečtěte si také

Back to top button