Motorismus

V soutěži The Drivers’ Fuel Challenge 2012 zvítězil řidič z Polska

V sobotu 13. října se v Olomouci konalo mezinárodní finále soutěže The Drivers’ Fuel Challenge 2012.

Své dovednosti zde jako palivově nejefektivnější řidič zúročil polský řidič Paweł Ozimek ze společnosti Epo -Trans Logistic. Stal se tak regionálním šampionem soutěže Drivers’ Fuel Challenge 2012 a výhercem hlavní ceny – nového osobního vozu Volvo C30.
 
Tato akce, pořádaná společností Volvo Trucks, Region střední a východní Evropy, přilákala téměř 1 600 profesionálních řidičů, kteří se účastnili různých kvalifikačních kol ve dvanácti zemích regionu střední a východní Evropy.
13. října se dvanáct národních šampionů v palivově efektivním způsobu řízení, reprezentujících své příslušné země, setkalo ve Volvo Truck Centru v Olomouci, kde se konalo mezinárodní finále soutěže. V sobotu dopoledne se při tuhém boji prvního kola všichni snažili dosáhnout optimální rovnováhy mezi rychlostí, časem a spotřebou paliva. Jen čtyři z nich, po dvou od každé ze dvou soutěžních jízdních souprav nákladních vozů Volvo FH, se pak kvalifikovali do finálového kola, které se konalo odpoledne. Byli to soutěžící z Estonska, Litvy, Polska a Srbska.
 
Až při slavnostní večeři konané v sobotu večer byly vyhlášeny výsledky těchto čtyř nejlepších řidičů - z nichž ten nejlepší se stal regionálním šampionem. „Tím, že jste se kvalifikovali do mezinárodního finále soutěže The Drivers‘ Fuel Challenge jste prokázali nejen své skvělé zkušenosti a dovednosti jako řidiči nákladních vozidel, ale i velké zaujetí pro efektivní způsob řízení, který je přínosem nejen pro dopravní společnosti, ale hlavně pro životní prostředí,“ řekl Tom Jörning, generální ředitel společnosti Volvo Trucks pro Region střední a výchdní Evropy, když při svém projevu během slavnostního vyhlašování výsledků oslovil všech dvanáct finalistů.
 
„Prosím, buďte si jisti, že nezávisle na vašem umístění v dnešním finále jste už všichni vítězi a můžete být hrdi na svůj dosavadní úspěch, když jste se stali národními šampiony ve svých příslušných zemích,“ dodal.
Vítěz soutěže Paweł Ozimek z Polska, který ve finálovém kole dosáhl nejnižší průměrné spotřeby paliva 22,20 l/100 km, získal nejen titul regionální šampion soutěže The Drivers‘ Fuel Challenge 2012, ale také osobní vůz Volvo C30.
„Jsem opravdu hrdý na to, že jsem v této soutěži zvítězil. Dnešní finále bylo pro mne opravdovou výzvou, vždyť všichni finalisté jsou skutečně zkušenými řidiči,“ řekl Paweł Ozimek. 
 
Výsledky čtyř nejlepších účastníků soutěže The Drivers‘ Fuel Challenge:
 
Umístění
Řidič
Společnost
Země
Průměrná spotřeba paliva ve finálovém kole (l/100 km)
Čas
1. místo
Paweł Ozimek
Epo-Trans Logistic
Polsko
22,20
27:34:26
2. místo
Aare Müil
Aspar-Trans
Estonsko
22,71
27:47:57
3. místo
Danas Tumosa
Transeiga
Litva
23,88
27:14:81
4. místo
Goran Petrović
Knjaz Milos
Srbsko
25,10
27:42:04

 

Českou republiku reprezentoval Martin Richtr z firmy Omniport. Ten postoupil z velmi dramatického českého finále, které se konalo 6. října 2012. Martin Richtr a David Krejčíř dosáhli shodné spotřeby a stejného času jízdy  a musel tedy následovat „rozstřel“, ve kterém nakonec zvítězil Martin Richtr z firmy Omniport.
 

Přečtěte si také

Back to top button