Různé

Autonomní vozidla ušetří peníze

Autonomní vozidla ušetří peníze. Nejmodernější technologie ovlivňují naše životy stále intenzivněji a nejinak tomu je i v dopravě. Chytré systémy po celém světě řídí dopravní tepny nebo křižovatky zcela automaticky a na základě algoritmů a dalším logickým krokem je nahrazení řidičů autonomními systémy.

Přestože mnoho společností zaznamenává úspěchy v oblasti autonomního řízení, jejich zařazení do skutečného provozu si musíme ještě pár let počkat. Obecně se ale očekává, že již v roce 2030 budou všechny silnice brázdit i samořiditelná vozítka. Nejde však jen o technologii automatického řízení, překážkou je i nedostatečná infrastruktura 5G sítí, které jsou pro rozvoj dopravy budoucnosti klíčové.

Autonomní vozidla ušetří peníze

Autonomní vozidla se mohou stát jednou z nejpřevratnějších technologií, která ovlivní naše životy. Jejich zařazení do provozu bude znamenat větší pohodlí a úsporu peněz, času i lidských životů. Každoročně na silnicích zemře více než milion lidí a dá se očekávat, že nástup umělé inteligence „za volant“ toto číslo výrazně sníží. Automatický řidič totiž nebude jezdit pod vlivem alkoholu nebo návykových látek, provádět riskantní manévry, usínat a provádět další chyby typické pro lidi. Samozřejmě je zde riziko technického selhání, které ale nastane s menší pravděpodobností.

Největší rozvoj autonomní dopravy se očekává v oboru dopravy jako služby, které nabízejí společnosti, které se soustředí na krátkodobé dojíždění po městech. Typickým představitelem je například Uber a není tak divu, že investuje do vývoje vlastního samořiditelného vozidla. V důsledku rozvoje těchto služeb pravděpodobně klesne podíl automobilů na silnicích a změní se systém přepravy po městech. Lidé už nadále nebudou mít potřebu auta vlastnit a budou spíše využívat těchto vozítek. To bude mít pozitivní dopad i na další faktory – sníží se počet dopravních zácp, přesun po městech bude rychlejší a sníží se znečištění výfukovými plyny.

Dopravní služby testující využívání autonomních vozidel ale najdeme i u nás. Společnost BringAuto vyvinula robotické vozidlo, které doveze objednanou zásilku na vámi určenou adresu. Zjednodušeně se dá přirovnat ke klasickým boxům, kde si můžete vyzvednout zásilku, jen místo volíte podle vaší polohy, a ne podle umístění boxů. Výhodou také je, že vás vozítko upozorní na čas i místo příjezdu pomocí zprávy. Vozítka už se využívají například v průmyslových areálech nebo na hudebních koncertech a jejich využití pro širokou veřejnost bude záležet hlavně na legislativě. Jak prozradila spoluzakladatelka BringAuto Andrea Najvárková v rámci projektu Huawei Women in Tech. Věří, že roboty budeme užívat do konce tohoto desetiletí a zjednoduší náš život.

Infrastruktura pro autonomní vozidla

Důležitým faktorem pro rozvoj automatického řízení představují 5G sítě. Autonomní doprava totiž vyžaduje naprostou přesnost. Pokud by auto dostalo příkaz k zastavení jen o několik sekund později, následky mohou být fatální. Dosah a možnosti 5G sítí je však daleko větší. Jejich výhodou jsou nejen parametry, ale i flexibilita, díky které se dají pro řízení autonomních vozidel používat již stávající sítě, což je i nákladově efektivní.

„5G sítě představují zásadní počin pro rozvoj chytrých dopravních řešení na cestě k autonomní mobilitě, kde je základem spolehlivá a rychlá bezdrátová komunikace. Jak pro poskytování kvalitních a přesných místně a časově relevantních dopravních informací, tak zejména řídících povelů a dalších bezpečnostních informací, které budou důležité pro vlastní řízení autonomních dopravních prostředků. Právě rychlost, spolehlivost a důvěryhodnost doručení požadovaných zpráv, a to jak z centrálních systémů do vozidla anebo jen mezi vozidly, jsou klíčové“, uvádí Zdeněk Lokaj, expert na informační systémy v dopravě.

Zdroj
BringAuto
Back to top button