Silniční doprava

Irizar dodá osm elektrických autobusů do Hamburku

Španělský výrobce zvítězil v tendru na dodávku osmi 12m elektrických autobusů ie pro dopravce Verkehrbetriebe Hamburg-Holstein. Po Frankfurtu nad Mohanem a Düsseldorfu je to již třetí německé město, kde tyto autobusy budou jezdit.

12metrový nízkopodlažní autobus s trojicí dveří ma kapacitu 30 sedadel plus jednu pozici pro kočárek nebo kolečkové křeslo. Autobus je vybavený systémem nočního dobíjení s výkonem až 150 kW s konektory na pravé i levé straně těsně za předním podběhem. Baterie s kapacitou až 350 kWh zajišťující dojezd až 250 km stejně jako elektrická výstroj pochází z vlastního vývoje skupiny Irizar Group. O pohon se stará elektromotor o výkonu 180 kW s maximálním točivým momentem 1500 Nm.

Irizar ie bus ve dvoudveřovém provedení (FOTO: Irizar)

Autobusy se vyrábějí v továrna poblíž města Aduna v severní oblasti Španělska Giuzkoa. Pozemek i s testovací drahou má rozlohu 37 000 m2 a další prostory k plánovanému rozšíření. Plánovaná kapacita je maximálně 1000 autobusů ročně, protože podobně jako u coachů se Irizar staví do role prémiové značky, a ne masového výrobce. Nyní zde pracuje 170 zaměstnanců, během následujících pěti let by se mělo přijmout dalších až 500 lidí.

Továrna Irizar e-mobility na severu Španělska (FOTO: Irizar)

Německému dopravci budou autobusy předány v prvním čtvrtletí příštího roku.

Back to top button