Silniční doprava

IVECO BUS představil v české premiéře elektrobus E-WAY a produktovou řadu pro trvale udržitelný rozvoj

IVECO BUS představil na veletrhu Czechbus revoluční novinky, jimiž potvrzuje pozici lídra ve stále významnější oblasti alternativních pohonů.

Na akci konané 26.–28. 11. 2019 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech je jedním z největších lákadel zbrusu nový elektrický autobus IVECO BUS E-WAY. Také další vystavené vozy jsou důkazem silné orientace IVECO BUS na všechny druhy alternativních pohonů.

Energetická revoluce v dopravě zrychluje a elektromobilita získává na trhu čím dál větší prostor. Za těchto podmínek IVECO BUS podniká další důležitý krok k vytvoření kompletní a flexibilní nabídky v oblasti elektromobility a představuje nový elektrický autobus IVECO BUS E-WAY, který je nyní ve své dvanáctimetrové verzi poprvé k vidění na veletrhu Czechbus.

Model E-WAY z výrobní linky závodu HEULIEZ byl navržen tak, aby vyhovoval rozličným potřebám zákazníků. Elektromobilita vyžaduje systémový přístup, který značka IVECO BUS poskytuje navržením co nejlepšího dopravního systému z hlediska hospodaření s energií, a to prostřednictvím simulací tras. E-Way je na trhu nabízen ve třech odlišných délkách (9,5 m, 12 m a 18 m) a poskytuje mimořádně pohodlný zážitek pro řidiče i cestující, a to díky plynulému zrychlení, prostornému a dobře navrženému interiéru a jízdě bez vibrací. K dispozici jsou různé úrovně přizpůsobení interiéru i exteriéru se širokou nabídkou materiálů a uspořádání prostoru pro cestující na míru. Mezi jeho funkce patří například možnost nočního pomalého nabíjení nebo rychlého nabíjení pomocí sběrače. Flexibilita celého řešení z hlediska výběru typu baterií je dotažena na maximum, což v praxi znamená, že vozidlo lze přesně nakonfigurovat podle konkrétních požadavků zákazníka bez zbytečné zátěže na úkor kapacity pro cestující.

Další ozdobou expozice IVECO BUS na letňanském veletrhu je autobus Crossway Natural Power. Díky tomuto vozu IVECO BUS získal již potřetí v řadě ocenění “Sustainable Bus of the Year”. Poprvé byl tento Crossway prezentován na výstavě Autocar Expo ve Francii a na Czechbusu ho čeká česká premiéra, konkrétně ve dvanáctimetrové verzi. „Oceněním ‘Sustainable Bus of the Year 2020’ porotci jednoznačně uznali jeho skvělé vlastnosti a současně stvrdili priority řady dopravců, kteří si toto vozidlo vytipovali již při jeho uvedení na trh,“ prohlásil Stéphane Espinasse, IVECO BUS Brand Leader, během slavnostního předání ceny na výstavě Busworld v Bruselu. Vůz získal cenu v kategorii meziměstských autobusů, a navázal tak na předešlé úspěchy vozů Crealis In-Motion-Charging a Crossway Low Entry Natural Power.

Crossway Natural Power je vybaven motorem poslední generace IVECO CURSOR 9 NP a jeho velkou přednostní je nadčasový design, který integruje nádrže na stlačený plyn do prostoru střechy. Toto patentované řešení optimalizuje těžiště vozidla tak, aby mělo lepší stabilitu na silnici a současně zvyšuje pohodlí pro řidiče i cestující. Díky tomuto designu je vozidlo z hlediska celkové výšky nejnižší na trhu, což znamená, že může být provozováno bez jakýchkoli zvláštních omezení. Je k dispozici ve variantách 12 a 13 metrů, ve verzích LINE a POP. Představuje novou alternativu pro regiony, kraje i města, jež hledají dopravní řešení kompatibilní s projekty zaměřenými na přechod na nové energie. Vůz je stoprocentně kompatibilní se systémem na biometan.

Celá modelová řada Natural Power je zaměřená na šetrná řešení z hlediska vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví. Nabízí jedinečné parametry především v oblasti snižování emisí znečišťujících látek a hluku. U vozů s pohonem na zemní plyn je zaznamenáno snížení objemů emisí jemných částic téměř na nulu a emisí oxidu dusíku o více než jednu třetinu. Rovněž bylo dosaženo snížení hladiny hluku na polovinu. Výsledkem je velmi tichý provoz, který ocení řidiči, cestující i lidé v nejbližším okolí.

Vozy Natural Power také šetří přírodní zdroje, především díky kompatibilitě se systémem uzpůsobeným na biometan, jenž je produkován z organického odpadu. To je důvod, proč vozidla IVECO BUS vykazují vynikající hodnoty uhlíkové stopy.

V rámci vnitřní expozice Czechbus představil IVECO BUS i hybridní městský autobus Urbanway Hybrid High Value. Jedná se o vůz mimořádně přátelský k životnímu prostředí, který kombinuje skvělé možnosti usnadnění přístupu a vysokou kapacitu pro cestující. Jeho nízká podlaha zjednodušuje pohyb pasažérů. Komfortní zóna vyhrazená pro uživatele se speciálními potřebami a modulární oblasti umožňují přepravu vozíku nebo dětských kočárků. Nabízí kapacitu až pro 103 cestujících.

Urbanway Hybrid High Value nabízí skutečné ekonomické a ekologické výhody, významně snižuje škodlivé emise a spotřebu paliva. Toto vozidlo kombinuje elektrický trakční systém s motorem Euro VI a systémem ukládání energie nejnovější generace, a zajišťuje tak čistší řešení při současném zachování výkonu. Systém řízení poháněcí soustavy optimalizuje spotřebu paliva a emise a současně rekuperuje a ukládá kinetickou energii, která vzniká při brždění.

Kromě toho jeho funkce „Arrive & Go“ umožňuje provoz v 100% elektrickém režimu s nulovými emisemi při přiblížení se k autobusové zastávce a semaforu a odjezdu od nich. Spotřeba paliva na vozidlo je o 30 % nižší a také emise CO2 mohou být až o 30 % nižší v porovnání s dieselovými autobusy. Další zlepšení výkonu přináší motor Tector 7 286hp kompatibilní s druhou generací biopaliva HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) vyráběný společností FPT Industrial, což je značka pohonných jednotek společnosti CNH Industrial. Emise uhlíku je tak možné snížit v porovnání se standardním dieselovým motorem až o 90 %.

Na veletrhu Czechbus najdete v rámci vnitřtní a venkovní expozice celou produktovou řadu autobusů IVECO, která pokrývá všechny potřeby osobní dopravy: od minibusů Daily přes městské autobusy Urbanway, meziměsté Crossway až po autokary Evadys a Magelys.

Návštěvníci se mohou také těšit na řadu dalších produktů pro udržitelný rozvoj a na konfigurátor vozů.

Vnitřní expozice:
• E-WAY 12 m
• Urbanway Hybrid High Value 12m,
• Crossway Line 12 m Natural Power.

Venkovní expozice:
• Daily Tourys Plus MY2019
• Crossway Low Entry City NP 12m
• Crossway Low Entry Line 10,8m
• Evadys 12M
• Magelys 12,2 m

Přečtěte si také

Back to top button