Silniční doprava

Kapsch získal ve Francii zakázku v satelitním mýtném systému

Rakouská firma Kapsch TrafficCom AG získala ve Francii zakázku v satelitním mýtném systému za 25 milionů eur (zhruba 625 milionů Kč).

Společnosti Axxès, která je vedoucím poskytovatelem mýtných služeb ve Francii, poskytne technologii potřebnou k zajištění elektronického výběru mýta, informovala dnes firma v tiskové zprávě. 
    
„Dodávka je určena pro mýtný systém založený na technologii globálního satelitního navigačního systému (GNSS) v rámci projektu Ecotaxe, který má zdanit nákladní vozidla ve Francii s možným budoucím rozšířením systému do jiných oblastí elektronického výběru mýtného v Evropě (EETS),“ uvedl Kapsch. Evropský mýtný systém by měl v budoucnu umožnit tranzit Evropskou unií s jedinou palubní jednotkou a jednotnou fakturou za projeté kilometry dálnic v členských zemích. 
    
Společnost Kapsch vybudovala a spravuje pro stát elektronický systém mýtného pro nákladní auta a autobusy také v Česku. Za ujeté kilometry na dálnicích a některých silnicích první třídy dopravci začali platit od počátku roku 2007. 
    
V loňském roce se na mýtném v Česku vybralo rekordních 8,13 miliardy korun a za roky, po které je mýtný systém v provozu, stát vybral celkem 31,9 miliardy korun. Na výběrech se nejvíce podílí nejtěžší kamiony s hmotností nad 12 tun, které zaplatily 88 procent celkového mýta. Lehčí nákladní automobily s hmotností mezi 3,5 a 12 tunami přispívají 11 procenty a na autobusy připadá necelé jedno procento vybraného mýta. 
    
Stát vybírá elektronické mýtné na 1300 kilometrů převážně rychlostních komunikací. Mýtné platí vozidla nad 12 tun a od roku 2010 i vozy nad 3,5 tuny. V mýtném je zaregistrováno 592.000 aktivních uživatelů. Účinnost výběru mýta byla loni 99,48 procenta.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button