Silniční doprava

Listopad byl pro výběr mýta druhý nejlepší měsíc v roce

Přes trvající omezení ekonomiky v důsledku boje proti koronaviru byl listopad druhým nejvytíženějším měsícem na českých silnicích a dálnicích. Dopravci uhradili na mýtném 1,072 mld. korun, to je o 12 procent více než v listopadu 2019. Jde zároveň o třetí měsíc v řadě, kdy roste výběr mýtného dvouciferným tempem.

Ačkoli k meziročním růstům přispívá i rozšíření sítě zpoplatněných komunikací, podle statistik vybírá stát prostřednictvím nového systému více i na původním rozsahu zpoplatněných komunikací. Vyšších výběrů dosahuje nový systém i přesto, že je jeho provoz o třetinu levnější. Mýtné je jedním z důležitých zdrojů příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury, který je klíčovým investorem pro obnovu a rozvoj dopravní infrastruktury v ČR.

Přečtěte si také

Nový elektronický mýtný systém ukončil k 30. listopadu 2020 první rok ostrého provozu. Ke konci listopadu v něm bylo registrováno více než 538 tisíc vozidel, ke kterým si dopravci vyzvedli 464 tisíc palubních jednotek. Během dvanácti měsíců zaznamenal CzechToll 950 milionů mýtných transakcí, při kterých vozidla ujela po zpoplatněných komunikacích více než 3,2 mld. kilometrů.

„Během roku ostrého provozu jsme odhalili 300 tisíc mýtných incidentů. Téměř v polovině případů šlo o chybně nastavený počet náprav na palubní jednotce. Druhým nejčastějším přestupkem je jízda vozidla bez řádné registrace v mýtném systému po zpoplatněné komunikaci,“ uvedl Petr Chvátal, provozní ředitel společnosti CzechToll.

Kontrolu dopravců provádí CzechToll prostřednictvím 60 kontrolních bran umístěných na zpoplatněných dálnicích a silnicích I. třídy. Celní správa ČR pak provádí kontrolu prostřednictvím vozidel mobilní kontroly, která komunikují s palubními jednotkami ve vozidlech dopravců prostřednictvím technologie DSRC (mikrovlnný systém), snímají kamerou registrační značku vozidel a identifikují je. Kontrolu vykonávají tato vozidla jak při zaparkování v blízkosti komunikace, tak i v dynamickém režimu během jízdy.

Přečtěte si také

Back to top button