Silniční doprava

Nové patro Volvo 9700 DD pro Evropu

Společnost Volvo Buses uvádí na trh zcela novou verzi svého dvoupatrového autobusu Volvo 9700 DD určenou pro evropský trh.

Nový dvoupatrový autobus je založen na stejné platformě jako úspěšná řada autokarů prémiového segmentu Volvo 9900, Volvo 9700 a Volvo 9700 DD, vysoké 4,25 m. Bezpečnost a pohodlí jsou obzvláště vysoké třídy a autobus lze přizpůsobit tak, aby vyhovoval různým požadavkům zákazníků a provozním potřebám, a nabízí výběr délek, uspořádání a alternativ vybavení.

Volvo 9700 DD pro Evropu (FOTO: Volvo Buses)

Nový model disponuje pokročilou konektivitou, která operátorovi umožňuje lepší monitorování a kontrolu nad vozidlem, jakým je  např. sledování v reálném čase, a umožňuje optimálně plánovat návštěvu servisu.

„Za pomoci programu Správa zón může operátor také určit, jak rychle může být autobus v určitých předdefinovaných zónách řízen.“ To má pozitivní dopad na bezpečnost i spotřebu paliva,“ říká Ulf Magnusson

Nízká hladina vnitřního hluku, ergonomicky navržená sedadla Volvo až pro 96 cestujících a efektivní klimatický systém se samostatnými zónami pro cestující a řidiče zajišťují příjemnou cestu bez ohledu na vnější podmínky. Audio systémy, multimediální systémy a informační systémy pro cestující jsou k dispozici v různých verzích. Otvory dveří, středová ulička, vnitřní schody a výšky střechy jsou dimenzovány tak, aby usnadňovaly vstup a výstup.

Celková kapacita je až 96 cestujicích (FOTO: Volvo Buses)

Prostor pro řidiče v novém dvoupodlažním autobusu je prostorný a vyvýšený, aby byla zvýšena bezpečnost a poskytoval vynikající výhled na okolní provoz. Autobus je vybaven asistenčními systémy řidiče, jako je podpora jízdy v pruhu, podpora bdělosti řidiče a varování před kolizí s nouzovou brzdou, dále elektronicky ovládanými brzdami, elektronickým stabilizačním systémem a řízením smyku. Nově vyvinutý systém odpružení v kombinaci s nízkou hmotností karoserie má za následek nízké těžiště a vynikající stabilitu na silnici.

Hnací ústrojí s 11litrovým motorem Volvo a převodovkou I-Shift přispívá k vynikající jízdě a ovladatelnosti spolu s vynikající spotřebou paliva. Volvo 9700 DD je certifikováno pro provoz na konvenční naftu i obnovitelná paliva, jako jsou HVO a RME.

Fakta: nové Volvo 9700 DD

Výška: 4 m.
Délka: až 14,8 m
Počet cestujících: až 96.
Kapacita zavazadel: až 8 m3
Převodovka: Volvo D11K 460 k, automatizovaná převodovka I-Shift.
Chassis: Volvo B11RLE, 6×2
Nástavba: Carrus Delta Oy
WC a kuchyňka – možné jako opce

Back to top button