Silniční doprava

Obětí dopravních nehod je v Pardubickém kraji méně než vloni

Obětí dopravních nehod je v Pardubickém kraji méně než v minulém roce.

Zatímco vloni za prvních deset měsíců na silnicích zemřelo 52 lidí, letos je jich 39. To je úbytek o čtvrtinu. Vyplývá to z policejních statistik. V Pardubickém kraji se letos do konce října stalo 2909 dopravních nehod, což je o 6,2 procenta více než v minulém roce. Tyto hodnoty jsou ale ovlivněné tím, zda řidiči volají nebo nevolají policisty. Když je škoda menší než 100.000 Kč, policisté k nehodě vyjíždět nemusí. 

    
Ve srovnání s ostatními kraji je v Pardubickém kraji nehodovost průměrná a průměrný je i počet tragických dopravních nehod. Méně nehod se stalo na Vysočině, v Karlovarském, ve Zlínském a Jihočeském kraji. Počet usmrcených osob za toto období je v celé republice podle policejních statistik nejnižší od roku 1970. Také samotný měsíc říjen je, co do počtu usmrcených osob, nejlepší od roku 1970. Letos v říjnu zahynulo na českých silnicích 59 lidí, dosud nejpříznivější říjnová statistika byla v roce 1986 s 71 mrtvými. 

    
Hmotnou škodu vzniklou při nehodách za prvních deset měsíců roku policisté odhadli na 3,784 miliardy korun. Je to snížení o 267,9 milionu korun oproti loňskému roku. Naopak se zvýšil počet těžce zraněných, a to o 127 osob, a lehce zraněných, o 705 osob.
 

Přečtěte si také

Back to top button