Silniční doprava

Povinnost užít zimní pneumatiky v neděli končí, zima se však prozatím nevzdává

V neděli 31. března končí zákonná povinnost mít na vozidlech zimní pneumatiky vždy, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze tyto jevy vzhledem ke klimatickým podmínkám očekávat.

Ministerstvo dopravy však řidiče vyzývá k opatrnosti, chladné počasí stále přetrvává. Povinnost používat zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března na celém území České republiky v případech, kdy se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo vzhledem k povětrnostním podmínkám lze takové jevy předpokládat, stanovuje zákon
o silničním provozu.
 
Letošní situace, co se počasí týče, je však na rozdíl od jara loňského roku velmi odlišná. Zatímco loni bylo v tuto dobu i kolem 20°C, dle aktuální předpovědi mohou teploty na přelomu března a dubna stále klesat pod nulu. Čekat se dají sněhové přeháňky a může se tvořit ledovka. Při teplotách, které jsou 7°C a nižší, má zimní pneumatika výrazně lepší adhezní vlastnosti a je tedy vhodnější i z hlediska bezpečnosti. „Řidiči by měli výměnu zimních pneumatik za letní zvážit i v souvislosti s aktuálním počasím,“ upozorňuje Jaroslav Deml, náměstek ministra dopravy. Letní pneumatika s klesající teplotou tuhne a tvrdý povrch pneumatik nejenže hůře přilne k povrchu vozovky, ale také více klouže.
 

Přečtěte si také

Back to top button