Silniční doprava

Sníh zastavil vlaky, někde navíc nejezdí ani náhradní autobusy

Sníh dnes zastavil nebo zpozdil vlaky asi na desítce tratí v Česku, včetně mezinárodního spojení na Slovensko přes Frýdecko-Místecko.

Problémy se ale objevují zejména na méně frekventovaných regionálních tratích, řekla ČTK mluvčí Českých drah (ČD) Radka Pistoriusová. V některých úsecích, kde nejezdí vlaky, nemohla být kvůli nesjízdným silnicím zavedena ani náhradní autobusová doprava. Železniční doprava na Slovensko byla přerušena na trati Bohumín – Čadca v úseku od Návsí na Frýdecko-Místecku ke hranicím. „Nyní je zastaven i provoz na silnici u Mostů u Jablunkova, takže tam není možné přepravit cestující ani autobusy. Proto lidem doporučujeme cestovat na Slovensko raději po trati Valašské Meziříčí – Horní Lideč – Púchov,“ uvedla Pistoriusová. 
    
Problémy na tratích přetrvávají od středy, kdy začalo hustě sněžit. „Například trať mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Novým Městem na Moravě byla zavátá sněhem už od středečního odpoledne a provoz bude zastaven nejméně do dnešní půlnoci. Spoje byly nahrazeny autobusy, ale potíže jsou i na silnicích,“ uvedla mluvčí ČD. Mezi Kostelcem a Telčí na Jihlavsku sníh zastavil provoz také ve středu. Všechny vlaky jsou nahrazeny autobusy, ale zaváté jsou i silnice, takže je určitě třeba počítat se zpožděním. „Na trati navíc ve sněhu uvízla souprava Regionova, která nyní čeká na vyproštění. Naštěstí v ní nebyli žádní cestující,“ doplnila mluvčí. Omezení bude platit nejméně do 16:00. 
    
Dlouhodobě je neprůjezdná rovněž trať mezi Bruntálem a Valšovem a Valšovem a Rýmařovem na Bruntálsku. Vlaky po ní nebudou jezdit podle informací drah asi do 21:00. Sníh zavál i železnici mezi Štěpánkovicemi a Chuchelnou na Opavsku nebo trať Frýdlant nad Ostravicí – Ostravice na Frýdecko-Místecku. Na obou byla zavedena náhradní autobusová doprava a počítá se s opětovným zprovozněním po 15:00. Na tratích Frýdek-Místek – Valašské Meziříčí a Hranice na Moravě – Střelná sice nebyl provoz vlaků úplně zastaven, ale sníh dopravu značně zkomplikoval. Vlaky musí jezdit pomaleji, takže spoje dosahují zpoždění až 50 minut.
 

Přečtěte si také

Back to top button