Letecká doprava

10 klíčových milníků roku 2020 pro Emirates Cargo

Rok 2020 byl pro letecký a letecký nákladní průmysl „výjimečný“. Pandemie COVID-19 ničivě postihla toto průmyslové odvětví, se kterým se Emirates SkyCargo snbažilo vypořádat.

Díky flexibilní reakci na rychle se měnící tržní podmínky pokračovala Emirates SkyCargo i v průběhu roku 2020 v dodávkách životně důležitých komodit a propojovala klíčové obchodní cesty napříč kontinenty. Z celého roku 2020 jsme vybrali 10 klíčových okamžiků firmy.

Přečtěte si také

1 – 100 destinací za 100 dní: Když byl koncem března 2020 celosvětový provoz letecké osobní dopravy Emirates kvůli pandemii pozastaven, společnost Emirates SkyCargo ztratila značnou část své globální nákladní kapacity a na krátkou dobu měla k dispozici pouze síť a kapacitu své flotily 11 nákladních letadel Boeing 777. Nákladní dopravce ale na vzniklou situaci rychle zareagoval a od 25. března 2020 se dokázal během 100 dní vrátit do 100 destinací na šesti kontinentech, které propojil pravidelnými nákladními lety na týdenní bázi.

2 – Z osobních letadel nákladní: Ve snaze čelit mimořádné situaci začala společnost Emirates SkyCargo koncem března 2020 využívat osobní letadla Boeing 777-300ER pro lety určené pouze k přepravě nákladu. Kapacita 40-50 tun nákladu posloužila k převozu ochranných pomůcek, testovacích sad a dalšího nezbytného nákladu.

3 – Náklad na sedadlech a v prostoru pro příruční zavazadla: V dubnu 2020 nastal další historický moment. Emirates SkyCargo využila pro potřeby převozu ochranných pomůcek a dalších vybraných komodit úložných prostor pro příruční zavazadla a prostor sedadel v ekonomické třídě, a získala tak větší kapacitu nákladu.

4 – Úprava ekonomické třídy na nákladní prostor: Z důvodu zvýšené poptávky po ochranných pomůckách, zdravotnickém materiálu, potravinách a dalších životně důležitých komoditách bylo v Emirates Engineering Center v Dubaji modifikováno 10 osobních letadel Boeing 777-300ER. Byla z nich zcela vyjmuta sedadla v ekonomické třídě, čímž se nákladní prostor navýšil o 132 m3. Tato letadla hrála klíčovou roli v zajištění spojení mezi výrobní sítí a spotřebitelskými trhy. Z důvodu rostoucí celosvětové poptávky po nákladní letecké přepravě byly od června 2020 upravovány i další Boeingy 777-300ER.

5 A380 ve službách nákladní dopravy: V říjnu 2020 nasadila společnost Emirates SkyCargo své Airbusy A380 pro vybrané charterové nákladní lety. První charterový nákladní let směřoval ze Soulu do Amsterdamu přes Dubaj a přepravil zdravotnický materiál.

6 -Dubaj jako logistická centrála vakcíny proti COVIDu-19: S vědomímblížící senutnosti distribuce vakcín proti COVIDu-19 začala Emirates SkyCargo v srpnu 2020 připravovat infrastrukturu, kapacitu a expertní zázemí s optimálními podmínkami pro přepravu séra do celého světa. V říjnu 2020 oznámila společnost Emirates SkyCargo otevření největší letecké nákladní centrály pro globální distribuci vakcíny proti COVID-19. Letecký dopravce také sestavil tým pro řešení urgentních požadavků při koordinaci dodávek vakcíny. Dohromady s vyhrazeným zařízením na mezinárodním letišti v Dubaji disponuje společnost Emirates SkyCargo v Dubaji více než 15 000 m2 skladovacího a manipulačního prostoru určeného pro léčiva a vakcíny.

7 -První převoz vakcíny Pfizer-BioNTech: Historicky první dodávka vakcíny Pfizer-BioNTech do Spojených arabských emirátů určená pro Dubajský úřad pro zdraví byla přepravena společností Emirates SkyCargo 2. prosince 2020 z Bruselu letem EK 182.

8 -Závazek k humanitární pomoci: Emirates SkyCargo pokračuje v úsilí podpořit komunity zasažené humanitárními krizemi. V srpnu 2020 se společnost zapojila do iniciativy k vytvoření vzdušného mostu mezi Dubají a Libanonem, když zajistila přepravu nákladu humanitární pomoci do Bejrútu. Následně podepsala memorandum o porozumění s International Humanitarian City, největším světovým centrem humanitární pomoci se sídlem v Dubaji, aby společně pracovaly na vývoji inovativních logistických řešení pro pomoc v humanitárních krizích.

9 – Hola Guadalajara: V září 2020 zavedla Emirates SkyCargo pravidelné nákladní lety dvakrát týdně do Guadalajary v Mexiku. Vzniklo nové spojení s destinací, která doposud nebyla v síti, a vytvořily se tak nové obchodní příležitosti.

10 – První výročí Emirates Delivers: E-commerce platforma vyvinutá společností Emirates SkyCargo, která umožňuje obyvatelům Spojených arabských emirátů nakupovat z amerických e-shopů, oslavila svůj první rok provozu.

Přečtěte si také

Back to top button