Letecká doprava
Nyní nejčtenější

Česká vláda vyjednává o pomoci pro SmartWings, krach by byl dražší

Letecká skupina SmartWings, pod kterou spadají České aerolinie (ČSA) a která potřebuje v důsledku pandemie nového koronavirus pomoc, je po víkendu blíže k záchraně.

Pokud se firma přejmenuje na ČSA a udrží si 2500 zaměstnanců, stát se jí zaručí za úvěr. To by mělo pomoci odvrátit kolaps aerolinií, kterým po přerušení letů během korona krize docházejí peníze, uvedl server iHNED.cz.

Český ministr dopravy Karel Havlíček v sobotu (13. 6.) v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem oznámil možnosti podpory pro SmartWings. Pokud skupina splní podmínky, stát by se mohl zaručit za bankovní úvěr ve výši 800 až 900 milionů Kč (29,98 milionu až 33,73 milionu eur). Kromě přejmenování dopravce na ČSA a udržení pracovních míst by si majitelé zároveň do 10 let neměli vyplácet dividendy.

Jak řekl ministr vnitra Jan Hamáček, státní podpora pro SmartWings bude levnější, než kdyby vláda nechala společnost a její dceřinou firmu ČSA zkrachovat. „Pokud vím, v případě, že by ČSA zkrachovaly, tak by stát vyplatil na různých dávkách či podporách více než 1 miliardu korun. Ten odhad je asi 1,2 miliardy Kč,“ řekl Hamáček, jehož citoval server iDNES.cz.

Jak dodal, zdá se mu logické usilovat o to, aby pomoc stála stát co nejméně. „Pokud si můžeme vybrat, zda máme zaplatit 1,2 miliardy, nebo zaručit se za nějakých 800 milionů Kč, tak je podle mě logičtější zaručit se za nějakých osm set. Těch 1,2 miliardy nám už nikdo nevrátí,“ prohlásil Hamáček.

Ve spolupráci
TASR
Zdroj
transport-logistika.cz

Přečtěte si také

Back to top button