Letecká doprava

Modernizace pro první A380

Modernizace pro první A380. Letecká společnost Emirates dnes zahájila svůj rozsáhlý dvouletý program modernizace a oficiálně spustila práce na prvním ze 120 letounů určených pro kompletní modernizaci interiéru kabiny a instalaci nejnovějších sedadel Premium Economy.

Tento ambiciózní projekt představuje investici v hodnotě několika miliard dolarů, která má zákazníkům společnosti Emirates zajistit ještě lepší zážitek z létání.

Přečtěte si také

Modernizace pro první A380

Po pondělním dokončení letu EK928 z Káhiry do Dubaje byl letoun A6-EVM přesunut do hangáru E v technickém centru společnosti Emirates, kde tým specializovaných inženýrů zahájil přípravu letounu na jeho přestavbu. Kromě toho, že Emirates pro tento projekt přijala 190 nových zaměstnanců, spolupracuje také s 62 klíčovými partnery a dodavateli, kteří pro tento nejrozsáhlejší program modernizace letadel v historii komerční letecké dopravy najali další stovky kvalifikovaných pracovníků.

Po měsících pečlivého plánování a podrobného testování na skutečném letadle A380 odborníci provedli inventuru a vyžádali si celkem 2 200 číselných označení pro jednotlivé díly. Své přípravy zahájil i nákupní tým Emirates a pro počáteční fázi programu vypsal 12 600 objednávek. Ve strojírenském středisku Emirates byly rovněž zřízeny speciální dílny, které jsou zásobeny díly a vybavením potřebným pro tento rozsáhlý projekt.

Přehled plánovaného procesu

Během následujících 16 dní budou týmy inženýrů a techniků rozebírat celý interiér kabiny letadla A380 a znovu jej skládat v pečlivě naplánovaném a otestovaném pořadí. Tisíce dílů budou demontovány, vyměněny nebo dostanou nový facelift. Dokonce i slavná sprchová lázeň ve First Class bude ozdobena novými barvami s ručně připraveným motivem stromu Ghaf.

Vyškolené týmy zavedou jednotný postup pro každé letadlo – tým techniků nejprve odstraní okenní sedadla v Economy Class, čímž uvolní místo pro další tým, který odstraní boční panely interiéru kabiny. Tyto panely poputují rovnou do jedné ze tří speciálně postavených dílen, kde budou laminovány nejnovějšími barevnými odstíny společnosti Emirates. Aby se uvolnilo místo pro 56 sedadel třídy Premium Economy, bude odstraněno 88 sedadel Economy Class v přední části hlavní paluby.

Na horní palubě budou sedadla Business a First Class demontována a naložena na upravený cateringový vůz, který je spustí na zem, odkud je další vozidla přepraví do speciálních dílen. Sedadla Business Class budou ve středisku Emirates přelakována a přečalouněna novou kůží, zatímco sedadla First Class budou odeslána k renovaci specialistům v Dubai World Central. Před opětovnou instalací renovovaných sedadel budou vyměněny všechny koberce a podlahové krytiny v kabinách letadel.

Všechny procesy byly navrženy v souladu s nejvyššími standardy bezpečnosti a ochrany zdraví, společnost mimo jiné investovala do nejnovějšího vybavení na ochranu pracovníků proti škodlivým výparům, které mohou vznikat při pracích v kabinách během úpravy sprchové lázně ve First Class. Po dokončení renovačních prací bude letadlo před opětovným uvedením do provozu zkontrolováno a certifikováno leteckými úřady.

Tempo programu

Druhé letadlo určené k přeměně, A6-EUW, dorazí do strojírenského centra Emirates dne 1. prosince 2022. V době, kdy se program rozběhne naplno, budou inženýři pracovat současně na dvou letadlech. To znamená, že každých osm dní bude jedno letadlo odstaveno z provozu a přemístěno do centra Emirates k modernizaci. Do 23. května 2024 bude všech 67 letadel A380 určených pro program modernizace opět v provozu a Emirates poté zahájí práce na svých 53 letadlech Boeing 777. Do března 2025 bude všech 120 modernizovaných letadel opět v provozu.

Nová kabina společnosti Emirates třídy Premium Economy, která nabízí luxusní sedadla, více prostoru pro nohy a služby konkurující nabídce Business Class mnoha leteckých společností, je v současné době k dispozici zákazníkům cestujícím na oblíbených linkách A380 do Londýna, Paříže a Sydney. S tím, jak program modernizace pokročí, bude moci kabiny Premium Economy využívat stále více zákazníků.

Letecká společnost dále oznámila, že do konce března 2023 plánuje zavést službu Premium Economy na svých linkách do New Yorku JFK, San Francisca, Melbourne, Aucklandu a Singapuru.

Zdroj
TZ

Přečtěte si také

Back to top button