Letecká doprava

První lety s palivem SAF 

První lety s palivem SAF. Z mezinárodního letiště v Dubaji (DXB) odstartovaly první lety společnosti Emirates s udržitelným leteckým palivem (SAF), které dodává společnost Shell Aviation. Let EK 412 Emirates do Sydney, který se uskutečnil 24. října, byl jedním z prvních letů s palivem SAF.

Společnost Shell dodala 315 000 galonů směsi SAF pro použití v hubu Emirates, v Dubaji. Tato vůbec první dodávka SAF umožnila letecké společnosti v průběhu několika posledních týdnů uskutečnit řadu důležitých misí.

Přečtěte si také

Směs SAF, kterou společnost Shell dodala do tankovacího systému na letišti DXB, se skládala ze 40% čistého SAF a 60% konvenčního paliva Jet A-1. Chemické vlastnosti jsou v tomto poměru shodné s konvenčním leteckým palivem a lze je bez problémů integrovat do stávající letištní palivové infrastruktury i do motorů celé flotily Emirates bez nutnosti dalších úprav.

V čisté formě snižuje SAF během svého životního cyklu emise skleníkových plynů až o 80 % ve srovnání s konvenčním leteckým palivem. Společnost Emirates také sleduje dodávky, použití a přínosy SAF pro životní prostředí prostřednictvím řešení Avelia společnosti Shell Aviation pro rezervaci a reklamaci na bázi blockchainu.

Sir Tim Clark, prezident letecké společnosti Emirates, uvedl: „Prosazujeme opatření, která umožní udržitelnější létání nyní i v budoucnu. Tyto lety z našeho dubajského uzlu jsou přitom jen jedním z kroků, které jsme prozatím podnikli, abychom snížili emise a konkrétně pomohli našim zákazníkům minimalizovat jejich vlastní uhlíkovou stopu. Máme před sebou ještě dlouhou cestu a doufáme, že naše partnerství se společností Shell Aviation inspiruje i další výrobce k řešení nedostatků v dodávkách a k zajištění snadné dostupnosti SAF v hlavních uzlech, jako je Dubaj, ale i v dalších místech naší sítě.“

Jan Toschka, prezident společnosti Shell Aviation, řekl: „Jsme nadšeni, že můžeme pokračovat v této společné cestě a umožnit využití SAF ve Spojených arabských emirátech. Tato vůbec první dodávka SAF společnosti Emirates v Dubaji je příkladem toho, čeho lze dosáhnout, když se spojí různé části řetězce v letectví. Doufáme, že tento milník bude inspirací pro další pokroky v zavádění SAF v celém leteckém průmyslu ve Spojených arabských emirátech i v širším regionu.“

Začátkem letošního roku podepsaly společnosti Emirates a Shell memorandum o porozumění, jehož cílem je prozkoumat možnosti spolupráce v oblasti udržitelného cestování a technologicky orientovaných cestovních zážitků. Společnosti Emirates a Shell se dohodly, že společně vyhodnotí mechanismy snižování emisí při cestování v rámci požadavků Shell na služební cesty. Emirates v současné době využívá platformu Avelia, která umožňuje transparentní sledování ekologických přínosů SAF pro její zákazníky. Společně také budou zkoumat způsoby, jak zlepšit zážitek z cestování nabídkou personalizovaných produktů relevantních pro dnešní firemní cestující prostřednictvím nových technologií včetně nových distribučních možností.

Dlouhodobé úsilí Emirates bylo a je založeno na reálných a smysluplných opatřeních ve třech oblastech, které tvoří její environmentální rámec: snižování emisí, odpovědná spotřeba a ochrana divoké přírody a přírodních rezervací. Letos aerolinka oznámila zřízení fondu ve výši 200 milionů USD na výzkumné a vývojové projekty zaměřené na snižování dopadu fosilních paliv v komerční letecké dopravě, což představuje jeden z největších jednorázových závazků jakékoli letecké společnosti 

v oblasti udržitelnosti. Během následujících tří let bude Emirates navazovat partnerství s předními organizacemi, které pracují na řešeních v oblasti pokročilých palivových a energetických technologií.  

Emirates v lednu uskutečnila první demonstrační let v regionu se 100% pohonem SAF. Společnost se aktivně zasazuje o posílení souboru výzkumných prací týkajících se pochopení využití SAF ve vyšších směsích, jeho výkonnosti, bezpečnosti a spolehlivosti v odvětví, podporuje standardizaci a budoucí certifikaci 100% SAF paliva, které v současné době ještě není schváleno pro běžné komerční využití.

Aerolinka začala SAF poprvé používat v roce 2017, kdy jej upliftovala na letu z Chicaga, a od té doby byly se směsným SAF provozovány také lety ze Stockholmu, Paříže, Lyonu a Osla. Emirates se účastní řady pracovních skupin v odvětví a v rámci vlády SAE a průběžně se zapojuje do činnosti zainteresovaných stran, aby pomohla rozšířit výrobu a dodávky udržitelného leteckého paliva.

Zdroj
Emirates

Přečtěte si také

Back to top button