Letecká doprava

Smartwings a České aerolinie využijí dluhové moratorium

Společnosti skupiny Smartwings Group, Smartwings, a.s. (Smartwings) a České aerolinie, a.s. (ČSA), podaly dnes u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria v rámci zákona Lex COVID. Umožní jim to odložit splatnost některých pohledávek.

Vyhlášení mimořádného moratoria poskytne společnostem Smartwings i ČSA ochranu v době, kdy se příjmy obou firem kvůli pandemii COVID-19 dramaticky propadly. Společnosti zároveň získají i čas pro navržení a vyjednání dlouhodobě udržitelného řešení, které bude výhodné pro všechny zúčastněné strany, tj. pro věřitele, zaměstnance i cestující.

Přečtěte si také

 „Na provozu společností Smartwings a ČSA se nic nemění. Obě společnosti zajišťují všechny plánované lety dle letových řádů a nadále obnovují další linky v závislosti na vývoji epidemiologické situace v jednotlivých zemích a cestovních omezeních. Skupina Smartwings Group, stejně jako ostatní letecké společnosti, provádí restrukturalizaci vedoucí k úsporám a mimořádné moratorium je jen vhodným dočasným opatřením, které dává Smartwings a ČSA potřebný čas k zajištění finanční stability společnosti ve spolupráci s financujícími bankami, pronajímateli letadel a dalšími věřiteli. Věříme, že veškeré kroky, které činíme, nám umožní úspěšně překonat tuto bezprecedentní krizi,“ říká Jiří Šimáně, předseda představenstva Smartwings. 

Skupina Smartwings Group v důsledku pandemie a následných vládních opatření zaznamenala v porovnání s loňským rokem v měsících duben až červen 2020 propad letových výkonů o 95 procent, v červenci a srpnu o více než 80 procent. Smartwings a ČSA od počátku epidemie koraviru realizovaly úsporný program a přijímaly veškerá možná opatření s cílem čelit ekonomickému dopadu koronaviru.

V počátečních měsících koronakrize program podpory pro velké firmy podnikající v ČR v oblasti dopravy a cestovního ruchu nebyl zahájen. Program COVID Plus, určený pro pandemií postižené firmy z oblasti dopravy a cestovního ruchu, byl spuštěn Exportní garanční a
pojišťovací společností (EGAP) po notifikaci Evropskou komisí až v druhé polovině července a Smartwings a ČSA nyní realizují kroky směřující k vyžití právě tohoto programu.

Přečtěte si také

Back to top button