Letecká doprava

Španělsko odložilo privatizaci svých dvou největších letišť

Španělsko odložilo privatizaci svých dvou největších letišť o tři měsíce. Zájemci totiž potřebují více času, aby si zajistili dostatečné finanční prostředky.

Informovala o tom dnes španělská vláda, která před dvěma týdny nečekaně odstoupila od plánovaného prodeje podílu ve státní loterii. Privatizace letišť v Madridu a Barceloně by se kvůli dnešnímu odkladu měla uskutečnit až po listopadových parlamentních volbách. Jasným favoritem voleb je podle průzkumů opoziční Lidová strana. Ta se kvůli slabým ekonomickým podmínkám staví proti privatizaci letišť a kritizuje vládu, že spěchá s prodejem cenných aktiv v době útlumu na finančních trzích. 

    
Bankéři upozornili, že uchazeči se zdráhají kupovat státní aktiva před blížícími se volbami. Podle zdrojů blízkých jednání navíc vláda za letiště v Madridu a Barceloně požaduje příliš vysokou cenu. Letiště byla celkově ohodnocena na pět miliard eur (124 miliard Kč). Předběžný zájem vyjádřilo sedm skupin uchazečů. Všechny tyto skupiny postoupily do druhého kola privatizace, napsala agentura Reuters.
 

Přečtěte si také

Přečtěte si také

Back to top button