Motorismus

Papež František má další papamobil. Je tichý a jezdí na vodík

Papež František umí rozvířit stojaté vody církve, to se ví. Už několikrát předvedl, že má moderní myšlení. Naposled to dokázal tím, že do své flotily papamobilů zařadil nový model postavený na technice vodíkového modelu Toyota Mirai. Vozidlo mu předali zástupci japonské konference katolických biskupů.

Speciální vodíkový papamobil Mirai je dlouhý 5,1 metru a jeho výška včetně střechy činí 2,7 metru, aby mohl papež pohodlně stát a být vidět zvenčí. Jde o upravenou verzi prvního velkosréiově vyyráběného vodíkového vozu na světě, modelu Toyota Mirai. Vůz neprodukuje žádné emise a pohání jej systém vodíkových palivových článků, zajišťujících dojezd cca 500 kilometrů, přičemž jediné emise tvoří čistá voda.

Přečtěte si také

Papež František se upřímně zajímá o záležitosti globálního životního prostředí, o čemž svědčí i jeho encyklika ‚Laudato si‘ z roku 2015. V ní se papež odvolává na potřebu chránit Zemi a vše, co nás obklopuje, změnit náš životní styl a uchovat náš „společný domov“. Plně v souladu s touto vizí vznikla i Toyota Mirai.

Vůz je jedním z dvojice modelů Mirai speciálně vyrobených Toyotou a věnovaných Japonské konferenci katolických biskupů při příležitosti papežské návštěvy Japonska v listopadu loňského roku.

Slavnostního předání poblíž papežovy rezidence ve Vatikánu se minulý týden zúčastnil otec Domenico Makoto Wada, reprezentující Japonskou konferenci katolických biskupů, společně s Jeho excelencí Seidžim Okadou, velvyslancem Japonska při Svatém stolci.

Automobilku Toyota reprezentovala šestičlenná delegace v čele s Miguelem Fonsecou, starším viceprezidentem společnosti Toyota Motor Europe, a Maurem Carucciem, generálním ředitelem firmy Toyota Motor Italia.

Zda k autu dostal i vodíkovou čerpací stanici se ve zprávě nepíše, spíš ale asi bude tankovat na dálnici A91 kousek od Říma směrem na letiště.

Přečtěte si také

Back to top button