Motorismus

Skoro polovina subjektů vítá novelu zákona o veřejných zakázkách

Zlepšení největších potíží při zadávání veřejných zakázek podle chystané novely zákona očekává přes 44 procent respondentů.

Zhruba 30 procent si na zhodnocení počká až v praxi a přibližně 26 procent žádné zlepšení nepředpokládá. Vyplývá to z nejnovější ankety stavebního magazínu Skypaper, ve které v květnu a červnu hlasovalo přibližně 150 subjektů.
„Současné problémy při zadávání a realizaci stavebních zakázek jasně ukazují, že novela zákona je nutná. Firmy snahu o zlepšení situace vítají, ale na druhé straně si nejsou jisty, že navrhované změny jsou dostatečné,“ komentuje výsledky šéfredaktor Skypaperu Petr Bayer.
 
„Novela již prošla legislativní radou vlády a věříme, že v nejbližší době ji projedná vláda a pak půjde do poslanecké sněmovny,“ říká k aktuální situaci mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. Rezort připravil zhruba 300 připomínek k současnému stavu. S platností se stále počítá od 1. ledna 2014.
 
V případě schválení novely se například nesníží limit pro veřejné zakázky na stavební práce ze tří na jeden milion korun, který měl dle současného zákona začít platit od začátku příštího roku. Zadávací řízení, do kterého se přihlásí jediný účastník, se už nebudou muset rušit a opakovat, ale bude možnost vyhlásit novou soutěž, v níž může zvítězit i jediný dodavatel. U opakovaných zakázek odpadne i povinnost uveřejňovat předběžné oznámení, které nyní každou soutěž prodlužuje o měsíc. Novela odsune i další změny, které již měly začít platit od ledna 2014. Například vzdělávání úředníků a zavedení institutu oponentů, kteří by měli hodnotit průběh zadávacího řízení u nadlimitních zakázek.
 

Přečtěte si také

Back to top button