Motorismus

Živnostníci a malé firmy mění zvyky, roste zájem o operativní leasing

Zájem živnostníků, malých firem a soukromých osob o vozy na operativní leasing loni rekordně vzrostl. Vyplývá to z údajů předního poskytovatele operativního leasingu společnosti Arval, které v loňském roce narostla poptávka od těchto zákazníků o 80 %.

Celkově tato skupina zákazníků podepsala v Arvalu každou osmou smlouvu na operativní leasing vozidel. Preference zájemců o tento způsob financování vozů se podstatně liší od celkových čísel prodaných aut loni v Česku. Zatímco dlouhodobě nejprodávanějším modelem je Škoda Octavia, které se prodalo 19 091 kusů, následovaná modelem Škoda Fabia (15 986) a Škoda Scala (8736), zákazníci si na operativní leasing pořizují nejčastěji levnější městské vozy jako je Škoda Kamiq nebo Hyundai i30, případně neváhají si připlatit za dražší modely SUV, jako je Volvo XC40 nebo Škoda Kodiaq.

Soukromníci chtějí auta na benzin, firmy na naftu

Dvě třetiny Čechů si podle dat ze Svazu dovozců automobilů pořídili auta na benzín, 30 % na naftu. Zbytek tvořila auta na alternativní pohony, tedy hybridy a elektromobily i vozy na CNG. Rozdílný trend panuje ve firmách, ve kterých jezdí více než polovina vozů na naftu a dvě pětiny na benzín, jak uvádí průzkum Arval Mobility Observatory. V českých firmách jezdilo loni 54 % vozů s naftovými a 42 % s benzínovými motory. Zbylá čtyři procenty připadaly na alternativní pohony. I přesto, že jsou firmy ve výběru vozů do flotil konzervativním, pozorovali jsme v závěru roku díky zvyšující se nabídce dostupných modelů růst poptávky po vozech s alternativními pohony. Například počet uzavřených smluv na provozování elektromobilů bychom chtěli v příštích letech dvojnásobně navýšit,“ říká Jiří Solucev, ředitel divize Retail společnosti Arval, předního poskytovatele operativního leasingu vozů.

Rostoucí zájem o elektromobily dokládají i data Svazu dovozců automobilů, podle nichž se za poslední čtvrtletí loňského roku zvýšil počet prodaných elektromobilů více než trojnásobně.    

Skokany roku jsou soukromníci a živnostníci, poptávku však stále táhnou hlavně firmy

Ačkoli většinu zákazníků leasingových společností i nadále tvoří hlavně firmy s většími vozovými parky, skokany roku byli loni živnostníci a soukromé osoby, jak potvrzují data společnosti Arval. „Lidé v době krize nechtějí vydat jednorázově úspory za nový vůz a možnost jeho pořízení za jasně stanovenou splátku vítají,vysvětluje Jiří Solucev. V ceně splátky jsou kompletní servisní služby včetně výměny pneumatik nebo havarijní pojištění v rozsahu, který mají k dispozici velké firmy s vozovými parky. Oproti nim chtějí živnostníci a soukromé osoby buď levnější městská auta s nižší splátkou, například Hyundai I20 za 3960 Kč bez DPH, nebo si připlácejí za plně vybavená SUV, velmi oblíbené jsou například vozy Volvo.


Přečtěte si také

Back to top button