Různé

Čistící stroje Kärcher: dřinu přenechte strojům

Efektivní úklid potřebuje dvě základní věci – správně nastavit systém četnost úklidu, a hlavně zvolit optimální techniku. Specialistou v tomto oboru je bezesporu společnost Kärcher, která nabízí komplexní portfolio výrobků. I letos přichází s akcí pořízení nových strojů na protiúčet a k vybraným typům dokonce dává servis na dva roky zdarma! Představíme i jednu novinku.

Obecně platí, že pokud si chcete co nejvíc zjednodušit úklid vnitřních prostor, je třeba začít s úklidem venku. Jak nám vysvětlil Lukáš Rom ze společnosti Kärcher, výběr správného úklidového stroje se řídí především podle velikosti čištěné plochy. „Dalším kritériem je samotné prostředí. Jiný stroj je třeba pořídit na zametání před supermarketem a jiný například v průmyslovém podniku.“ Nabídka zametacích strojů značky Kärcher zahrnuje kompletní portfolio sahající od ručně vedených strojů, přes zametací stroje s posedem až po průmyslové stroje pro nejnáročnější použití na velké plochy.

Přečtěte si také

Hezky ručně

Pro čištění dvorů, cest a dílen s plochou do 300 m2 se hodí ručně vedené zametací stroje bez pojezdu s ručním mechanickým pohonem (KM 70/20 C a C 2SB). Pro větší plochy od 300 do cca 8000 m2 už se vyplatí sáhnout po zametacím stroji s motorovým pojezdem zajištěným buď spalovacím motorem, případně elektromotorem. Stroje mají filtry na zachytávání jemného prachu i s možností mechanického čištění ručním oklepem a mohou mít jeden či dva postranní kartáče. Zásobníky na zachycení nečistot mají objem od 30 do 50 l a jejich maximální plošný výkon s jedním postranním kartáčem je od 3375 do 3825 m²/h. Modelová paleta zahrnuje produkty s typovým označením od KM 70/30 až po KM 85/50.

KM 70/30 (FOTO: Kärcher)

Do skladů a hal

Daleko větší nabídka je v kategorii zametacích stojů s posedem, které jsou určené pro zametání ploch od 8000 do 20 000 m2. Tyto stroje, které najdou uplatnění v logistických parcích (a to pro čištění vnějších i vnitřních ploch), už jsou vždy vybavené odsáváním. V katalogu Kärcher je k dispozici dvacet modelů s označením KM 85/80 až KM 125/130, které jsou poháněné bezemisním elektromotorem, úsporným benzinovým či naftovým motorem s výkony od 1,2 do 8,3 kW, případně LPG motorem. Pracovní šířka zametačů se pohybuje od 75 do 125 cm, resp. až do 240 cm se dvěma postranními kartáči. Objem zásobníku na zachycené nečistoty se pohybuje od 50 do 130 l a plošný výkon je od 5100 do 10 000 m2/h s jedním, resp. 6300 až 13 600 m2/h se dvěma postranními kartáči.

KM 105/100 R na LPG pohon (FOTO: Kärcher)

Do tvrdých podmínek

Pokud potřebujete stroj pro uklízení prostor v odvětví, jako jsou zpracování ocele, stavebnictví, odpadové hospodářství či cementárny, doporučujeme sáhnout do řady tzv. průmyslových strojů s odsáváním. Vynikají vysokým výkonem, mají zásobníky na nečistoty o objemu od 250 až do 600 l a jejích maximální plošný výkon se pohybuje od 7200 do 23 520 m2/h, resp. od 8700 do 28 000 m2/h se třemi postranními kartáči. Ty zajišťují pracovní šířku od 90 do 240 cm. V nabídce značky Kärcher tuto řadu zastupuje devět modelů označených KM 130/30 R D až KM 170/600 R D. Jejich pohon obstarává benzinový, dieselový, nebo LPG spalovací motor, resp. elektromotor.

KM 170/600 (FOTO: Kärcher)

Kotoučové, nebo válcové mytí?

Pro mytí podlah ve vnitřních prostorech má Kärcher samostatnou řadu výrobků. Na začátku je ale třeba podle znečištění určit, jaký typ mytí zvolit. Pro běžné čištění lehčího znečištění se obvykle používají podlahové mycí stroje s kotoučovou kartáčovou hlavou, které jsou vhodné zejména na hladké podlahy. Jejich výhodou je i tišší provoz, což je důležité třeba v nemocnicích, hotelech či restauracích. Na strukturované a silně znečištěné podlahy Lukáš Rom doporučuje podlahové mycí stroje s válcovou kartáčovou hlavou: „Díky vysoké rychlosti otáček kartáče a vyššímu přítlaku na cm² jsou účinnější a hodí se i tam, kde jsou přítomny i hrubé nečistoty.“ Tyto hrubé částice jsou zachycovány protiběžnými válci a přiváděny do nádoby na hrubé nečistoty.

Ručně vedené, ale i se sedátkem

Nabídka podlahových mycích strojů je rozdělená na dvě základní kategorie – ručně vedené kompaktní podlahové mycí stroje a mycí stroje s posedem, resp. stupátkem. Stroje z první kategorie jsou určené pro malé až středně velké plochy v restauracích, obchodech, kuchyních, hotelech a jiných vysoce frekventovaných ploch s vysokou zastavěností. V této kategorii má Kärcher v nabídce několik řad strojů s označením řady B, BD a BR.

Pro velké, málo zastavěné plochy, jako jsou sklady, výrobní haly, nákupní centra nebo parkovací domy se hodí kombinované podlahové mycí stroje s odsáváním a případně i zametáním. V této řadě s označením B 90 až B 300 si může zákazník vybrat z více jak 15 modelů strojů a tyto modely lze dále na přání zákazníka individuálně konfigurovat.

BD 70/75 (FOTO: Kärcher)

Více výkonu a méně hluku  

Novinku v nabídce v této řadě představuje stroj B 110 R,který dostal zcela novou lehkou hlavu kartáčů z hliníkových slitin zajišťující menší otřesy, až o pětinu lepší čistící schopnost a zhruba o 10 dB (A) nižší hlučnost. Nová sací lišta snižuje zbytkovou vlhkost na čištěných podlahách až o polovinu, což samozřejmě zvyšuje bezpečnost. Bateriový pohon vydrží na jedno nabití až 4 hodiny práce. Automaticky nastavitelný průtok čisticího prostředku v závislosti na rychlosti jízdy zajišťují optimální čištění a zmenšuje spotřebu čisticího prostředku a vody až o 50 %. Přikoupením bočního kartáče lze prodloužit pracovní šířku o dalších 100 mm.

Novinka v nabídce BD 110 R (FOTO: Kärcher)

Starý za nový a servis zdarma

Pro zájemce o nový stroj Kärcher připravil i letos zajímavou akci. Na protiúčet odkoupí starší podlahové mycí a zametací stroje nejen značky Kärcher, ale i jiných (Nilfisk, Hako, Tennant, Fimap, Comac, Adiatek, IPC vyrobených od 2016 výše). O zůstatkovou cenu vykoupeného stroje Kärcher následně sníží cenu nového. Tímto způsobem můžete výhodněji pořídit podlahové mycí stroje Professional od typu BR 35/12, nebo zametací stroje Professional od typu KM 75/40 a výše.

Kärcher vedle toho připravil i další akci „Servis zdarma na 2 roky“, která se vztahuje na vybrané podlahové mycí stroje Professional s označením B 40, B 60, BD 70/75 W Classic Bp, BD 80/100 W Classic Bp ve všech jejich konfiguracích, zakoupené v období od 1. 3. 2021 do 31. 12. 2021.

Back to top button